LSD methode

Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de LSD methode. LSD staat in dit geval niet voor het bekende pilletje, maar de gesprekstechniek 'Luisteren, Samenvatten en Doorvragen'. En, we hebben een aantal tips voor je!

Wat is de LSD methode?

Luisteren, Samenvatten en Doorvragen is een van de bekendste gesprekstechnieken. Dit kan meerdere keren in een gesprek aan bod komen. Als je het actief toepast is het zelfs een continu proces. 

Hoewel we de hele dag door communiceren is het voeren van een goed gesprek toch een kunst. Ontdek in dit artikel wat de LSD methode inhoudt en hoe je het eenvoudig kan inzetten om meer uit gesprekken te halen.

Ook ontdek je wat DIK (Denken in Kansen) kan doen in een gesprek.

Training gesprekstechnieken

LSD methode: Luisteren

De kunst van het voeren van een goed gesprek begint met luisteren. Actief luisteren doe je niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, wenkbrauwen, handen, lichaam en je stem. Dit noem je de non-verbale communicatie. Door actief te luisteren kom je begripvol over en nodig je de ander uit om ook naar jou te luisteren. 

Hoe laat je merken dat je luistert? Je kan denken aan:

 • actief oogcontact houden
 • een keer een aantekening maken
 • telefoon wegleggen
 • knikken of ‘hmm’
 • een actieve luisterhouding, zoals rechtop zitten in plaats van onderuit gezakt

Wat is belangrijk op te letten tijdens het luisteren?

 • Jezelf: wat hoor je, wat is jouw gevoel, je eigen presentatie, etc.
 • De ander: hoe ziet de ander het, wat voelt of denkt hij?
 • Elkaar: objectief observeren wat er gebeurt tussen jou en de ander

LSD methode: Samenvatten

Door de informatie van je gesprekspartner samen te vatten laat je hem of haar zien dat je ook écht luistert en begrip toont. Het samenvatten van de kern helpt je ook om misverstanden te voorkomen. Bovendien geeft het jou meer regie over een gesprek als je iets samenvat. Je kan het gesprek een andere wending geven.

Hoe vat je iets samen?

 • Je kan iets samenvatten op inhoud of op gevoel. 
 • Vat zo veel mogelijk in je eigen woorden samen, met oog voor de woorden die de gesprekspartner kiest. Zeker bij gevoelige onderwerpen kan het veranderen van termen onbedoelde effecten krijgen.
 • Houd samenvatten losjes, kort, tot de kern en zonder oordeel.
 • Ezelsbruggetje: Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.

LSD methode: Doorvragen 

Tenslotte zorg je er met doorvragen voor dat de informatie die je krijgt van je gesprekspartner compleet en duidelijk is. Hierdoor begrijp je écht hoe de situatie of het probleem in elkaar zit. Doorvragen helpt je ook om overeenstemming te bereiken, laten zien dat je geïnteresseerd bent en deze ‘pull’ techniek zorgt ervoor dat je meer op de lijn van de ander komt.

Hoe vraag je door?

 • Open vragen stellen levert de meeste informatie op. Begin je vraag met Wie, Wat, Waarom, Welke, Wanneer of Hoe. Meer over vragen stellen – en welke open vragen je het beste kan kiezen – lees je hier.
 • Bepaal of je door wil vragen in de breedte (en meer onderwerpen wil lospeuteren) of dat je wilt versmallen. Misschien zoek je meer informatie over een detail of een nuance. Diepgang dus.
 • Als iets voor jou onduidelijk is, of je weet niet of iets misschien een aanname is, vraag het na. Neem ANNA dus mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen.

Gevorderde gesprekstechnieken: Denk in Kansen

Stel, iemand vraagt om je mening of pitcht een idee. Zie jij vooral beren op de weg en de ‘ja, maar’s’? Of zie je meteen waar de kansen liggen? De kans is groot dat dit laatste niet je eerste natuur is. Zo gek is dat niet. Het zit hem in hoe je brein werkt (automatische denkpatronen) en de kaders waarin we hebben leren denken. 

Probeer in een gesprek de ‘Ja, maar…’ te vermijden en te vervangen voor ‘Ja, EN’. De Rode Kaart is hier een eenvoudig hulpmiddel bij! Door je oordeel uit te stellen werk je aan een opbouwend gesprek.

 

Vier tips om meer te halen uit gesprekken

Rode Kaart

Een oordeel hebben we allemaal. Maar stel hem nog even uit! ‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Download hier de Rode Kaart om meer uit je meetings te halen.

Waarom Start2Create!?

Bij ons krijg je nooit een standaard training gesprekstechnieken. We werken met de Creatief Denken methodiek en LIFO® Kleurencommunicatie.

LSD train je niet met ons op een gewone manier. We leren je gezichtsexpressies herkennen en afrekenen met mythes uit non-verbale communicatie, zodat je nog beter informatie tot je neemt. We trainen je in tal van vraagtechnieken, hoe je jezelf sterker presenteert en dat doen we met tal van korte, verrassende oefeningen.

Ontdek onze hele Start2Create Academy met trainingen of opleidingen of ga direct naar onze training gesprekstechnieken.

Naar de training gesprekstechnieken

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.