Gesprekstechnieken

Met diverse gesprekstechnieken kan je meer uit een gesprek te halen. Of het nu gaat om iemand beter te leren kennen, ruis op de lijn op te lossen of als je ontdekt hebt dat afspraken niet worden nagekomen. Ontdek hier een aantal praktische handvatten en technieken die je kan benutten tijdens gesprekken.

Wat zijn gesprekstechnieken?

Gesprekstechnieken zijn tactieken om meer uit communicatie te halen. Denk aan vraagtechnieken, non-verbale communicatie, presentatie en schakelen met de communicatiestijl van de ander. Of misschien ken je LSD, OMA, DIK en ANNA.

Hoe train je je gesprekstechnieken?

Er zijn tal van tools om je gespreksvaardigheden te trainen. Met kleurencommunicatie, non-verbale communicatie en LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) kom je al een heel eind. Alleen, hoe herken je het moment om door te vragen? En hoe doe je dat effectief? En hoe steek je een moeilijk gesprek echt effectief in?

De sleutel is je eigen ‘bandbreedte’ te kennen en deze ook breed te houden in gesprekken. Goed nieuws: je kan je eigen bandbreedte trainen, alsook de tactieken die bij jou passen.

Training gesprekstechnieken

Gesprekstechnieken trainen

Zoek je een standaard gesprekstechnieken training? Dan kan je beter verder zoeken. Bij Start2Create leer je namelijk op verrassende manieren. We halen je daarbij uit je onbewuste brein, je rekent af met mythes in non-verbale communicatie en je leert scherpe tactieken in gesprekken toe te passen. 

Duur: 1 dag
Kosten: € 495,-

Verschillende gesprekstechnieken

De basis van gesprekstechnieken vind je misschien wel in onderstaande ezelsbruggetjes.

  • LSD = Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. LSD mag je dus gebruiken.
  • OMA = Oordelen, Meningen en Adviezen. OMA kan je beter thuis laten.
  • ANNA = Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Neem Anna dus wel altijd mee.
  • NIVEA = Niet Invullen voor een Ander. Lekker smeren dus.
  • OEN = Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Wees dus gewoon maar een OEN.
  • DIK = Denken in Kwaliteiten (of Denken in Kansen)

Toch blijft het voor ons als mens altijd een uitdaging om de eigen valkuilen te herkennen. Ècht je oordeel uit te stellen. Nog even je mening niet te geven. Een check-vraag te stellen om niet in te vullen voor een ander. Trainen van je gespreksvaardigheden houdt eigenlijk nooit op. Ontdek hieronder praktische manieren.

Ik ben nu veel bewuster van mijn eigen communicatiestijl! Het geeft me meer mogelijkheden aan te sluiten op een ander, ook in moeilijke gesprekken.

De belangrijkste gesprekstechnieken

1. Open vragen stellen

Open vragen stellen, doorvragen en stiltes laten vallen. Beheers je dit, dan heb je al een sterke basis van gesprekstechnieken. Ondanks dat je daarbij veel ruimte bij de ander laat, zijn dat ook technieken om gesprekken aan te sturen. Een open vraag geeft je gesprekspartner de vrijheid een eigen richting te zoeken. Begin je vraag met Wie, Wat, Welke, Waarom, Wanneer of liever nog: Hoe. Een hoe-vraag breekt de weg open naar nieuwe mogelijkheden.

2. Non-verbale communicatie

Hoe interpreteer jij de non-verbale communicatie van een ander? We kunnen je op een briefje geven: je onbewuste brein neemt een loopje met je. 'Wat een argwanende blik!' of 'Dat is een gesloten houding!' gaan je helaas niet verder brengen. Stel je oordeel uit en leer bij Start2Create wat expressies betekenen. Handen, wenkbrauwen, wangen en lippen - ze vertellen allemaal een verhaal. Tijd dus om af te rekenen met mythes in non-verbale communicatie.

3. Herken de stijl van de ander

Bij gesprekstechnieken houd je ideaal rekening met de communicatiestijl van de ander. Hoe krijg je de volle aandacht en hoe voorkom je dat de ander afhaakt? Is de ander mensgericht of taakgericht? Van de details of de hoofdlijnen? Handelt die naar waarden of naar meningen? Om effectief bruggen te slaan met een ander is kennis van je eigen valkuilen ook onmisbaar.

Ik wil meer weten over een training gesprekstechnieken!Bel me terug.

    ”Wie-ben-jij” vragenkaartjes

    Vaak vertellen mensen wat ze doen, in plaats van wie ze zijn. Maar wie ben je nou als persoon? Wat onthoud je echt van de ander? Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met een lach.

    Start nu met gesprekstechnieken:

    Begin met andere vragen stellen

    We zijn vaak heel goed in vertellen wat we doen, in plaats van wie we zijn.

    Je moet maar eens opletten: als twee personen elkaar voor het eerst ontmoeten, waar gaat het gesprek nu echt over? En hoe lang duurt het voordat het over bekende uitdagingen gaat als ‘de leden lopen weg!’ of ‘dat ene project, dat ging niet helemaal goed.’

    Maar heb je dan echt kennis gemaakt? Weet je wie de ander is?

    Met Start2Create zetten we de Wie Ben Jij? vragenkaarten in aan het begin van sessies of als teambuilding. Een lach gegarandeerd. Maar bovenal, je ontdekt echt nieuwe dingen van elkaar. Ook al werk je al jaren samen.

    Gesprekstechnieken trainen op een andere manier

    Met Start2Create krijg je geen standaard gesprekstechnieken training. Wat je met niet krijgt is bakken aan theorie, rollenspellen, of oefeningen die mensen stiekem niet leuk vinden. 

    Wat wel? In 1 dag trainen we je in:

    • Kleurencommunicatie (LIFO®)
    • Non-verbale communicatie & gezichtsexpressies
    • Creatief denken om je brein op een andere manier aan te zetten
    • Onverwachte oefeningen voor presentatie en gespreksopbouw

    Kortom, een wereld aan verrassende tools waarmee je gesprekken effectiever kan insteken.

    Waarom Start2Create?!

    Van ‘Ja, maar…’ naar ‘Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

    Met Start2Create tref je geen standaard training van zenden, lang zitten en rollenspellen. Wat dan wel? Dynamische tools, een glimlach en de creatief denken methodiek. Altijd praktisch ingestoken.

    Programma's Start2Create

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

    Daniëlle Krijger

    Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.