Miranda over creatief denken

Acht nieuwe barvrijwilligers, een nieuwe start met sponsoring, een nieuw zomertoernooi en samenwerking met andere partijen! Wat is er op deze Rotterdamse tennisvereniging gebeurd? Miranda Monster van Rotterdam Sportsupport vertelt hoe ze daar creatief denken heeft ingezet.

Acht vrijwilligers, een sponsorcommissie en een zomertoernooi voor deze tennisvereniging. Wat is hier gebeurd?

“Ik heb met de groep een aantal creatieve tools ingezet, waaronder de ‘Sprong in de Toekomst’. Daarmee kon ik de club op een andere en vooral ook leuke manier begeleiden. Die avond heeft de vereniging veel opgeleverd.”

“In korte tijd leverde het een hoop interessante punten op voor de tennisvereniging. Meer dan verwacht. Er kwamen steeds concrete dingen uit om verder uit te werken. Dat leverde uiteindelijk dus vrijwilligers, commissies op en ook nog een samenwerking met andere partijen. Meerdere mooie uitkomsten waar de vereniging echt iets aan heeft.”

 

Hoe is het voor jou om creatief denken in te zetten?

“Een avond is een stuk makkelijker voorbereiden! De creatief denken tools bieden me handvatten. Bovendien maakt het een avond of sessie net even wat leuker. Je gaat buiten het geijkte. Ik merk daarnaast dat ik als professional minder ga zenden. De tools zet ik in bij verenigingen, maar ook zeker intern op de eigen organisatie.”

“Vooraf vertel ik weinig of niets over het creatief denken. Als ik contact met ze heb, houd ik het nog open en vertel ik: ‘Ik kom een ontzettend leuke avond brengen en alles mag gezegd worden. En nodig zo veel mogelijk mensen uit. We gaan het gewoon doen!’ Pas op de avond zelf vertel ik over de aanpak. Ik blaas een hoop energie de tent in en we gaan vervolgens op een simpele manier met de tools aan de slag.”

Hoe reageren de deelnemers van de clubs op de creatieve tools?

“Mensen voelen zich vrij hardop te praten, dat is al een hele opbrengst. En de energie alleen al die eruit komt! Ze gaan als club gezamenlijk inzoomen op onderwerpen. Mensen gaan groter en gekker denken door deze andere insteek. Zelf vind ik het soms nog wel lastig om in extremen te denken, haha. Maar als je het gewoon doet en dan de ideeën concreet gaat maken, dan komt er altijd iets uit. En oefening baart kunst!”

Miranda Monster is gebiedscoördinator en verenigingsondersteuner bij Rotterdam Sport Support. Zij volgde eerder de opleiding creatief denken bij Start2Create, om zelf sessies te kunnen faciliteren.

Ze leerde creatief denken tools in te zetten en hoe je een goede indeling van een creatief denken avond kan maken voor sportverenigingen.