Strategische sessie

Hoe kom je tot een effectieve en ook leuke strategische sessie? Ontdek hier wat niet kan ontbreken in voorbereiding, hoe je verrassende werkvormen in kan zetten en hoe je een strategie sessie effectief begeleidt.

Strategische sessie

Bedrijfspresentaties, een lange zit en vooral veel zenden. Herken je dit? Een strategie sessie vindt vaak in hetzelfde stramien plaats.

Misschien zoek je wel interactie op, en vervolgens komt de ‘ja, maar…’ en kostenbezwaren volgen ook nog eens. Of het blijkt een worsteling je mensen mee te krijgen en ze lijken niet zo snel overtuigd. In dit artikel lees je meer over:

  • Een strategische sessie voorbereiden
  • Werkvormen voor een strategische sessie
  • Het effectief begeleiden van een strategische sessie

Start2Create brengt teams en organisaties op een frisse manier naar plannen, visie en praktische oplossingen. Door andere methodieken in te zetten doorbreek je de bekende patronen.

Ontdek onze programma’s

Strategische sessie voorbereiden

Ga je voor het uitwerken van een ambitieus meerjarenplan en steek je de sessie in op inhoud? Of kies je ook voor in een kringetje praten, wandelen of misschien zelfs schapen scheren en is teambuilding ook een belangrijk doel? Essentiële keuzes maak je zo veel mogelijk ver vooraf.

Wil je echt een verschil maken in je sessie, dan kan je ook denken aan deze punten in je voorbereiding:

1. KISS: pak 1 doel voor de dag. En voeg daar niet stiekem nog meer subdoelen aan toe! Het gevaar: je verzeilt in hoog-over discussies, aannames en concrete stappen maken na de sessie blijkt ook vaak een uitdaging. De winst: je hebt eerder de verwachtingen helder afgestemd.

2. Flip-over en stiften: schrijf groot en duidelijk, zodat alles voor iedereen goed leesbaar is. Het nadeel van post-its: niet alles is even goed leesbaar, je raakt het overzicht kwijt en doorliften op elkaar is lastiger.

3. Kies verrassende werkvormen: wil je de bekende discussies vermijden en het eens anders doen dan lange presentaties, dan ligt je winst misschien wel in het voorbereiden met verrassende tools of werkvormen die interactie bevorderen.

Werkvormen voor een strategische sessie

Disney heeft het ooit uitgevonden: uiteengaan in deelgroepen van 4 levert de meeste creativiteit op en zorgt ervoor dat mensen zich meer uitspreken. Zet ze om een tafel heen met een groot vel een 1 stift en laat ze ook alles opschrijven.

Dat is ook het vertrekpunt in de strategische sessies van Start2Create. We noemen het de Disney-methode.

Gecombineerd met sterke werkvormen maak je er een leuke èn effectieve sessie van. Download hier de toolbox voor de eerste inspiratie.

Let op, met de werkvormen alleen ben je er nog niet. Hoe je ze begeleidt en welke vragen je erop uitkiest zijn key.

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Het effectief begeleiden van een strategische sessie

Er zullen tal van vraagstukken zijn waar jij en je collega’s tegenaan lopen. Allereerste noodzaak is de vraagstukken scherp formuleren. Vermijd lange en abstracte vragen. Hoe concreter, hoe beter. Maar met alleen een sterke vraag ben je er nog niet.

Regie is key

Begeleiden, faciliteren of zelf meedoen: het zijn allerlei verschillende petten die je op kan zetten. Als je de rollen gaat combineren, loop je kans dat mensen zich niet altijd uitspreken, te veel ruimte pakken of dat je zelf ergens op aangekeken wordt. En dat je regie verliest.

Een goede regie bestaat o.a. uit:

  • Schakelen met de groep
  • Strakke regie op gespreksbegeleiding of werkvormen
  • Bewust van je presentatie en gesprekstechnieken om een veilige omgeving te creëren.

Strategie sessie met creatief denken

Waarom Start2Create tools uit o.a. de creatief denken methodiek inzet? Zo stap je uit de standaard vergadering en bekende dynamiek van elkaar overtuigen.

Stille mensen komen vaker aan het woord. De discussies en ‘Ja, maar…’ argumenten maken plaats voor oplossingsgericht denken en de neuzen dezelfde kant op krijgen.

In plaats van dat je als MT of directie de plannen eerst zelf te schrijft en daarna pas naar draagvlak zoekt, werk je vanaf moment 1 met elkaar – en met een lach – aan eigenaarschap. Je doorbreekt de geijkte denkpatronen en komt versneld tot inzichten, concrete uitkomsten en strategie.

Meer over creatief denken

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij strategische sessies aanpakken?

Vul het formulier in, of neem zelf direct contact op met Kyra (kyra@start2create.nl / 06-19836263).

 

Direct naar onze programma’s