Strategische sessie

In de strategische sessies die Start2Create begeleidt is creatief denken de rode draad. De methodiek zet aan tot anders denken. We laten je team of organisatie op een dynamische manier tot oplossingen, een toekomstvisie of strategie komen.

Strategische sessie met creatief denken

Misschien herken je het wel. De bedrijfspresentatie met ‘zo gaan we het de komende jaren doen!’ Of je bent op zoek naar interactie en hoort vervolgens steeds ‘ja, maar…’, ‘dat kost te veel geld!’. Of je weet niet hoe je mensen meekrijgt. Deze cirkel doorbreken we met diverse tools die aanzetten tot anders denken.

We laten teams en organisaties anders denken over plannen, visie en praktische oplossingen. Dat doen we niet via de bekende weg middels een standaard overleg of brainstorm. We benutten de dynamiek in de groep en laten oplossingen uit de groep zelf komen.

Zo hoef je als MT of directie niet de plannen zelf te schrijven en daarna naar draagvlak te zoeken. In een strategische sessie waarbij je creatief denken inzet, draaien we de boel om.

Benieuwd hoe dit in de praktijk eruit ziet? Bekijk het in onze video.

Strategische sessie in beeld

Hoe pak je een strategische sessies effectief aan?

Hoe worden we zichtbaarder als organisatie?
Hoe kunnen we ons aanbod vernieuwen?
Hoe laat ik mijn medewerkers ondernemender denken?

Er zullen tal van vraagstukken zijn waar jij en je collega’s tegenaan lopen. Stap 1 is de vraagstukken formuleren. En daarbij geldt: hoe concreter hoe beter. Liever ophakken naar meerdere vraagstukken, dan alles op één hoop gooien.

Stap 2 is kritisch kijken of de juiste mensen uitgenodigd zijn. Ga je het in deze sessie bepalen voor de ander, of zorg je er vanaf moment 1 voor dat iemand mee heeft kunnen denken in het proces? Het vergt soms loslaten van de bekende (overleg)patronen, maar op de langere termijn zorgt dit voor meer betrokkenheid en draagvlak.

Ook kan een ‘wilde gans’, iemand die niets met de inhoud te maken heeft, een waardevolle bijdrage aan de sessie geven.

Rode Kaart

Lef!

Durf de gebaande paden los te laten. Je hoeft niet te doelen op complete vernieuwing of grandioze ambities. Een ander denkpad kan simpelweg al tot een klein, nieuw inzicht leiden dat je aanpak bij een uitdaging of project makkelijker maakt.

Lef zit hem soms ook in je eigen overtuiging of idee even opzij zetten. En eerst kijken waar de ander mee komt. Blijf met elkaar uit de ‘Ja, maar…’ en stap in de ‘Ja, EN’ waar je merkt dat je vast loopt.

De tools die Start2Create inzet in strategische sessies zetten aan tot innovatief denken, op kleine en grote onderwerpen. Of we zetten tools in die meer gericht zijn op de interne dynamiek en communicatie vraagstukken. Draagvlak en eigenaarschap zijn altijd het idee achter het inzetten van de methodieken.

Plannen, plannen. En nu?

Na een strategische sessie of traject weet je wat er leeft, wat de concrete ideeën zijn en wat de prioriteiten zijn. Met creatief denken ontsnap je niet alleen uit je eigen tunnelvisie, maar kom je ook tot concrete input waar je misschien niet eerder aan had gedacht.

En dan is het zaak over te gaan tot actie. In ons Impact programma is Start2Create de stok achter de deur voor je team of organisatie bij de uitvoer.

Wil je in kortere tijd tot actie over gaan? Dan is een creatieve sprint misschien wat voor je organisatie.

Creatieve sprint

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij strategische sessies aanvliegen?

Vul het formulier in, of neem zelf direct contact op met Kyra (kyra@start2create.nl / 06-19836263).

 

Direct naar onze programma’s