… zet aan tot anders denken. Of je nu werkt in het onderwijs, de zorg, overheid of het bedrijfsleven: een sessie geeft een berg aan inspiratie voor de vraagstukken en uitdagingen uit het team. Het is teambuilding. Of zelfs de start van een jaarplan.
Wat het je oplevert? Veel concrete ideeën en oplossingen opdoen in korte tijd. Hoe dat kan? De tools die we inzetten zetten aan tot anders denken. Je herkent de oordelen en de bekende ‘Ja, maar…’ (dat kan niet / dat werkt toch niet / etc) en weet dit met elkaar om te buigen naar denken in kansen.
Je vindt inspiratie voor anders vergaderen. Echt goed brainstormen. En het is teambuilding, want de groepsdynamiek verandert. Je leert associëren en traint je brein in creatief en oplossingsgericht denken. Al met één sessie ben je klaar om te experimenteren met de concrete uitkomsten.
De start van een sessie levert al een lach op en een flinke dosis dopamine voor je brein. Ook weer goed voor de creativiteit. Geen traditioneel voorstelrondje dus.
Aan de hand van een van onze 40+ tools ervaar je hoe je brein uitstapjes kan maken en hoe denken met een omweg in korte tijd eigenlijk veel meer oplevert dan de standaard vergadering of brainstorm. Uitkomsten komen veelal uit onverwachte hoek door tal van manieren van anders denken.
Met de tools die we loslaten op de vraagstukken doe je tal van nieuwe inzichten en ideeën op. Soms heb je in een half uur wel meer dan tien uitkomsten. Ben je al warmgedraaid in je teamsessie, dan kunnen dit er nog veel meer worden. Natuurlijk werk je toe van kwantiteit naar kwaliteit. Zo ben je klaar om te experimenteren met minimaal één kansrijk, concreet idee.
De psycholoog Guilford introduceerde ooit de begrippen convergent denken en divergent denken om het ontwikkelen van creatieve ideeën te duiden. Eerst ga je voor zo veel mogelijk ideeën, daarna ga je keuzes maken.
Divergent denken is erop gericht om ideeën te ontwikkelen. Om de ideeën tot leven te wekken zetten wij o.a. creatief denken tools in. Om het brein echt aan te zetten. Convergent denken brengt systeem in de creativiteit. Je maakt keuzes uit de berg aan ideeën. Je kijkt steeds meer naar de kwaliteit. Van bedenken naar doen.
Wel zo fijn om van te voren te weten wat het je oplevert.
Zichtbaarheid en marketingstrategie
Laten zien dat je er bent! Wat je doet – en waar je impact op wil maken – kan zowel online als met andere manieren van communiceren. Het is de basis voor nieuwe klanten. Nieuwe medewerkers. Ambassadeurs kweken.
Welke doelgroepen wil je bereiken? En waar worden zij eigenlijk blij van?
Je kijkt met een frisse blik naar het bereiken, binnenhalen of behouden van diverse doelgroepen. En, dat kan ook met de doelgroep zelf.
Is het aantrekken van nieuwe medewerkers een uitdaging? Of loop je aan tegen het feit dat er veel verzuim of verloop is? Of heb je rondom personeelsbeleid nog werk te verzetten? We laten je verkennen waar op de korte en de lange termijn kansen liggen.
Met ons worden je kernwaarden geen stoffige containerbegrippen, maar ga je ze laden en komen ze tot leven. We werken aan verhalen met dank aan marsmannetjes. Ja, echt.
Je kernwaarden zijn na deze sessie klaar om te koppelen aan concrete acties. Denk aan nieuwe medewerkers werven, interne doelen en afspraken, acquisitie en zichtbaarheid.
Neuzen dezelfde kant op krijgen? Onderscheiden als organisatie? Marktleider worden?
Een groot, overkoepelend doel geeft je helderheid en maakt het voor alle medewerkers duidelijk waar ze het voor doen. Een die niet saai geformuleerd is. Een die wel een glimlach oplevert. Dat doen we met de BHAG: Big Hairy Audacious Goal. Oftewel: het grote, gedurfde doel.
Samen plannen maken. Met diverse partijen uit de regio samenwerken. Leren van elkaar.
Soms ligt de winst in niet zelf alles bedenken, maar juist je stakeholders mee te laten denken over een onderwerp. Dat doen we als het gaat om nota’s voor gemeenten. Koersplannen voor schoolstichtingen. Jaarplannen voor bedrijven.
De creatieve werkvormen zorgen voor een frisse wind, nieuwe ideeën. En bovenal eigenaarschap.
Soms is het fijn vrij te verkennen waar je de komende jaren naartoe wilt. De kansen en valkuilen te ontdekken. Concrete ambities te bepalen. En dan niet aan de hand van een ouderwetse discussie, maar met ideeën en draagvlak uit de mensen zelf.
Met een Sprong in de Toekomst ontdek je waar je zeker rekening mee moet houden op de route van de komende jaren. En wat je blinde vlekken zijn. Ambities en speerpunten komen soms uit onverwachte hoek. We laten je immers uit de geijkte denkpaden stappen.
Het wordt dus geen SWOT-analyse op de aloude manier (al komt die dus wel uit de sessie). Blindstaren op KPI’s doe je ook niet met Start2Create. Creatieve en strategische werkvormen bieden je een frisse blik op het team of de organisatie als geheel.
In de sessies hierna kan je zelf deze punten verder uitwerken. Of, wij helpen in een vervolgtraject.