Verenigingsondersteuning

Als verenigingsondersteuner wil je verenigingen in beweging krijgen. Hen helpen met vraagstukken en focus. De uitdaging: je werkt met vrijwilligers die weinig tijd hebben en zij zien ook niet altijd de kansen die jij ziet. Hoe kan je toch stappen maken?

Verenigingsondersteuning

Ja, maar…
Dat hebben we al eens geprobeerd
Dat werkt toch niet!

Verenigingen komen vrijwilligers te kort, er is een tekort aan jeugdleden en ook ledenbehoud is een uitdaging. Je kan er een pittige klus aan hebben een vereniging op de rit te krijgen of te houden.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Hoe kan je op een verfrissende manier verenigingsondersteuning bieden en besturen helpen in diverse processen?

Ontdek hier 3 tips om al een verschil te kunnen maken.

Vertel mij meer!Bel me terug.

    1. De vraag achter de vraag

    Als verenigingsondersteuner is het een van je uitdagingen de echte vraag te achterhalen. Het is de kunst de juiste vraag te ontleden en daarbij te vermijden dat er te veel in 1 vraag zit opgesloten. Daardoor ontstaan vaak discussies of ineffectieve brainstorms.

    Hak vraagstukken op en begin vragen zo veel mogelijk met ‘hoe’.

    Vraagtechnieken

    2. Schrap de boordroom setting

    Bij vergaderingen vanaf 6 mensen zijn er twee dezelfde mensen aan het woord, 1 probeert ertussen te komen zonder succes, weer een ander kijkt op Funda en de rest is afgedwaald. Ook ligt groepsdenken op de loer.

    Doorbreek dit simpel met de Disney methode als je effectief naar een nieuwe aanpak voor de club of plannen toe wil werken. Dus niet meer met 6 of 8 of 20 om een tafel, maar ga in de meeting regelmatig uiteen in kleinere groepjes.

    Voorkom groepsdenken

    3. Verbinding

    Elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar gunnen de basis die we vaak binnen verenigingen vergeten. Te snel van elkaar net kennen naar meteen vragen of iemand vrijwilligerswerk wil doen. Sommige mensen hebben nou eenmaal meer tijd nodig. Of het helpt andere vragen te stellen. De ‘Wie-Ben-Jij’ kaarten of de ‘Startblokken‘ helpen het ijs breken, geven verfrissing aan je ALV en maken een nieuwe leden avond onvergetelijk.

    Wie ben jij? kaarten

    Hoe kan je het echt anders aanpakken?

    De weg van A naar B (van vraag naar oplossing) willen we het liefst zo snel mogelijk afleggen. Er is een uitdaging en hoppa, we willen meteen de oplossing met elkaar bedenken en het liefst in een kwartier. Maar wat er ontstaat zijn discussies en vooral de ‘Ja, maar…’ bij ideeën die geopperd worden. Of, de oplossingen blijken niet altijd te werken. Kortom, je beland in een cirkel.

    Start2Create zet o.a. de creatief denken methodiek in om verenigingen aan nieuwe oplossingen en concepten te laten werken. Of zelfs kernwaarden en strategie te bepalen.

    Meer over creatief denken

    Deze andere manier van denken en werken helpt je om meer dan alleen te adviseren.  Start2Create leidde al zo’n 300 sportprofessionals op in een diversiteit aan tools. Een praktische aanpak, waarmee direct toewerkt naar concrete uitkomsten. En waarmee je de creativiteit bij jezelf en anderen aanzet en toewerkt naar actie.

    LEF-opleidingsprogramma

    Van adviseren naar faciliteren en verbinden

    Wat brengt deze aanpak teweeg?

    • Je bent op dat moment het proces aan het faciliteren, je reikt geen eigen adviezen aan. Je staat er neutraal in en buiten de inhoud. Ja laat vooral de ander bedenken en ontwikkelen.
    • De vergadering is anders. Meer creativiteit, lef en verbinding. Een andere energie binnen de groep.
    • Je brengt mensen op een andere manier met elkaar in contact, en dat kan ook verenigingsbreed.

    Uiteindelijk begeleid je de vereniging naar nieuwe en concrete ideeën. Zó concreet dat de club er meteen mee aan de slag kan. En het zijn hun ideeën. Want dat is ook de mooiste uitkomst: draagvlak en enthousiasme voor de eigen ideeën.

    Opleiding buurtsportcoach

    Welkom op de Club

    Start2Create begeleidt met regelmaat sessies voor (sport)verenigingen. Onder Welkom op de Club kan je een sessie via de sportservicelijst aanvragen.

    Of het nu gaat om leden of vrijwilligers, met de basis van Welkom op de Club doe je een bak aan inspiratie op. Of het nu met de Route van de Sporter is, Wie-Ben-Jij? of vanuit de vraagstukken die we met creatief denken aanvliegen. Elke sessie is op maat

    Als verenigingsondersteuner of buurtsportcoach kan je hier natuurlijk bij aanwezig zijn. Dat is handig als je hierna de verenigingen een helpende hand wil bieden bij het uitvoeren van de uitkomsten.

    Meer informatie

    Heb je vragen of wil je kijken of een training voor jou en je collega’s interessant is? Vul het formulier hieronder in of neem contact op met Kyra (kyra@start2create.nl)