Verenigingsondersteuning

Als verenigingsondersteuner heb je niet altijd de makkelijkste baan. Je loopt vast wel eens tegen weerstand aan of geijkte denkpatronen. Je ziet kansen, maar ondanks je advies kunnen verenigingen blijven hangen in de bekende manieren van werken.

Het gaat toch goed zoals het nu gaat?
Ja, maar…
Dat kost te veel geld!

Waar halen we dan de handjes vandaan?

Wil je verenigingen in beweging krijgen? De mensen met wie je contact hebt uit de vaste denkkaders halen?

Creatief denken biedt je een vernieuwde manier van ondersteunen. Het is in verenigingsondersteuning toe te passen bij allerlei praktische vraagstukken, zoals het werven en behouden van leden en vrijwilligers. De tools leiden tot meerdere unieke ideeën die niet door jou zelf zijn aangedragen, maar door de bestuurders en vrijwilligers (of zelfs leden) zelf.

Meer over creatief denken

 

 

Creatief denken inzetten in verenigingsondersteuning

Er zijn tal van onderwerpen en uitdagingen waar je het anders denken voor kan gebruiken in verenigingsondersteuning. Een aantal voorbeelden:

  • verenigingen helpen nieuwe en unieke manieren te vinden om vrijwilligers te werven, te behouden en te bedanken.
  • verenigingen helpen op te vallen en nieuwe doelgroepen aan te trekken.
  • visie en beleid opstellen met draagvlak.
  • verbindingen slaan in de wijk
  • op een andere manier met sponsorwerving aan de slag te gaan.
  • doelgroepen met speciale behoeften werven en actief houden.

In de opleiding creatief denken van Start2Create leer je op een andere manier verenigingsondersteuning aan te bieden. Je leert wat het is om uit de adviestrol te stappen en hoe je als facilitator en als verbinder een verschil kan maken. Na deze opleiding ben je degene die de vereniging aanzet tot anders denken, zelfs de meest ‘vastgeroeste’ vrijwilligers.

De tools zijn ook in te zetten met je eigen team of met andere partijen uit de gemeente.
We hebben al zo’n 300 sportprofessionals opgeleid in creatief denken.

Opleiding creatief denken

 

 

 

Faciliteren en verbinden in plaats van adviseren

Stel je voor dat je in gesprek bent met een vereniging. Het gaat weer over hetzelfde onderwerp. Bijvoorbeeld: ‘Hoe krijgen we meer vrijwilligers?’

Met creatief denken stap je uit je adviesrol en blijf je uit de inhoud. Dat is een van de moeilijkste dingen, zeker als je niet anders gewend bent. Hierdoor ontstaat wel het eigenaarschap in de groep of bij de vereniging. We zeggen ook wel, trust the tool.

  • Je bent op dat moment het proces aan het faciliteren, je reikt geen eigen adviezen aan.
  • Je laat mensen zelf hun eigen ideeën verder ontwikkelen.
  • Er ontstaat energie binnen de groep.
  • Je brengt mensen op een andere manier met elkaar in contact.

Uiteindelijk begeleid je de groep naar nieuwe en concrete ideeën. Zó concreet dat de club er meteen mee aan de slag kan. En het zijn hun ideeën. Want dat is ook de mooiste uitkomst: draagvlak en enthousiasme voor de eigen ideeën. Op deze manier weet je ook wie wat wil oppakken.

 

 

Verenigingsondersteuning na trainingen of sessies

Start2Create begeleidt met regelmaat sessies voor (sport)verenigingen, aan de hand van creatief denken. De sessies zijn ook aan te vragen via de sportservicelijst. In een inspiratiesessie of juist in een traject doe je andere ideeën op dan in de standaard vergadering of adviestraject.

Start2Create op de servicelijst van NOC NSF

Als verenigingsondersteuner of buurtsportcoach kan je hier natuurlijk bij aanwezig zijn. Dat is handig als je hierna de verenigingen een helpende hand wil bieden bij het uitvoeren van de uitkomsten.

Toch is het altijd een uitdaging de uitkomsten mee te nemen naar de vereniging. Niet alleen voor de deelnemers uit de sessies, ook voor jou. Het zijn immers de ideeën uit de groep.

Met jouw kennis van creatief denken uit de opleiding kan je makkelijker doorpakken op deze uitkomsten, alsook uitkomsten uit andere trainingen en sessies die de verenigingen volgen.

 

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de opleiding verenigingsondersteuning? Kijk dan hier.
Of vul het formulier hieronder in of neem contact met ons op via kyra@start2create.nl of 06-19836263.