Vragen om elkaar beter te leren kennen

In gesprekken zijn we vaak geneigd te vertellen wat we doen, in plaats van wie we zijn. We vertellen over werk, vooral wat er niet goed gaat of wat de problemen zijn. Een gewetensvraag: wat blijft je eigenlijk bij na een gesprek? Stel eens vragen om elkaar beter te leren kennen.

Vragen om elkaar beter te leren kennen

Start2Create ontwikkelde de ‘Wie-Ben-Jij?’ kaarten, om mensen aan te zetten tot het voeren van andere gesprekken. Door andere vragen aan elkaar te stellen. Zet vanaf nu maar een streep door het traditionele voorstelrondje, ongemakkelijke stiltes of het standaard gesprek.

Elkaar beter leren kennen

We introduceerden vormen als speeddaten. Wat we zagen: al in een aantal minuten kan je meer te weten komen over de ander. Ook al ken je elkaar al jaren. De Wie ben jij? kaarten zitten vol met vragen om elkaar beter te leren kennen.

Met als gevolg: meer openheid in sessies, meer input op kunnen halen en meer creativiteit. Hieronder hebben we vier spelvormen voor je op een rij gezet.

Wie Ben Jij? -kaarten bestellen

1. Elkaar beter leren kennen met speeddaten

Groepsgrootte: 6 – 30 personen
Duur: 10 tot max 15 minuten

Vorm koppels en geef elk koppel 1 set vragenkaarten. Ze gaan met elkaar speeddaten aan de hand van de kaartjes. Ze mogen zelf helemaal weten hoe ze de kaarten inzetten. Wel leuk als je elkaar bevraagt natuurlijk, in plaats van dat het gesprek eenrichtingsverkeer is.

Een ronde kan je 3-4 minuten laten duren. Na de ronde wissel je de koppels. Doe 2, 3 of zelfs 4 rondes.

Wat levert het op?
In korte tijd creëer je een ontspannen sfeer en positieve, energieke sfeer. Hiermee is de basis voor een effectievere sessie gelegd. Mensen raken meer open naar elkaar en er blijft altijd wel iets specifieks uit de gesprekken hangen.

2. Elkaar voorstellen

Groepsgrootte: 6- 12 personen
Duur: 30 minuten

Vorm koppels met elke 1 set vragenkaarten. Ga als koppel zo’n 10 minuten met elkaar in gesprek aan de hand van de kaarten en leer elkaar op een andere manier kennen. De opdracht is elkaar hierna voor te stellen. Geen aantekeningen maken maakt het nog leuker.

Wat levert vragen om elkaar beter te leren kennen bij het voorstellen op?
Je doorbreekt de bekende, traditionele manier van voorstellen. Het levert een glimlach en ongetwijfeld ontdekt iedereen nieuwe dingen van elkaar.

”Wie-ben-jij” vragenkaartjes

Vaak vertellen mensen wat ze doen, in plaats van wie ze zijn. Maar wie ben je nou als persoon? Wat onthoud je echt van de ander? Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met een lach.

3. Teambuilding

Groepsgrootte: 3 – 12 personen
Duur: 10 – 30 minuten

Benut 1 setje kaarten met de hele groep. En beantwoordt met elkaar dezelfde vraag, of verschillende vragen.

  • Leg het setje kaartjes in het midden, kies er een uit (of trek blind) en laat iedereen dezelfde vraag beantwoorden.
  • Je kan variëren met een vraag blind kiezen, het rondje aflopen of juist kriskras door elkaar.
  • Of kies een vraag specifiek voor iemand uit met de gedachte dit heb ik altijd al willen weten van jou.

Wat levert het op? Er ontstaan mooie, diepgaande of juist luchtige gesprekken binnen het team. Door de vragen leren ze elkaar beter kennen.

4. Bij de start van een grote bijeenkomst of congres

Groepsgrootte: onbeperkt
Duur: 10-12 minuten

Misschien ken je het wel, de mensen komen binnen en zoeken iemand op in de meute die ze al kennen. Gedurende de hele bijeenkomst blijven ze staan bij wie ze al kennen. Of je nu met vijftig of tweehonderdvijftig mensen in de zaal zit, je kan de dynamiek beïnvloeden.

Met Start2Create zetten we de muziek aan, laten mensen door elkaar lopen en het gesprek aangaan met elkaar, aan de hand van een van de vragen. We zetten hiervoor een groot vragenrad in, maar een presentatiescherm kan ook.

Heb je te maken met een grote groep in theateropstelling? Kies twee bijzondere vragen uit, zet ze op het scherm en laat ze het gesprek aan te gaan met degene links en rechts.

5. Anders solliciteren

1-op-1: zolang je zelf wilt

Heb je altijd al op een andere manier een gesprek op gang willen brengen in een sollicitatiegesprek? Wil je informatie uit iemand krijgen, maar wil het nog niet helemaal lukken? Wil je iemand op een andere manier ‘aan’ zien gaan? Dan kunnen de kaartjes ook in een sollictatieproces uitkomst bieden. Je leert je sollicitant gegarandeerd op een andere manier kennen. En zij jou.

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.