Effectief communiceren

Effectief communiceren kan op tal van manieren. Zo heeft iedereen zijn eigen uitdagingen. En je staat altijd weer voor een unieke gesprekspartner. De kleuren groen, geel, rood en blauw kunnen hierin een handvat zijn. Ook (echte) kennis van non verbale communicatie.

Wat is effectief communiceren?

Effectief communiceren is niet alleen je boodschap duidelijk of overtuigend overbrengen op de ander. Communicatie is een wisselwerking tussen 2 en meer personen en daarmee heb je dus altijd te maken met de belevingswereld van de ander. En dus ook de doelen, verwachtingen en communicatiestijlen van een ander.

Effectief communiceren is je eigen communicatie effectief afstemmen op dat van een ander, met oog voor verbinding. Effectieve communicatie heeft effect op het opbouwen en behouden van relaties.

Je ontdekt hier enkele technieken om effectief te communiceren!

En we geven je praktische tips om meteen mee te experimenteren.

Wat zijn technieken voor effectief communiceren?

Er zijn tal van methodes ontwikkeld in de afgelopen decennia, die mensen handvatten moeten bieden in communicatie. De kleuren vliegen je om de oren en LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) komt in vrijwel elke training voor.

Je kan allereerst op diverse manieren naar communicatie technieken kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

Verbaal: wat vertel je? En hoe? Jouw kernboodschap kan je op diverse manieren overbrengen.

Luisteren: wat zegt de ander eigenlijk? En zit je mogelijk nog zelf in een aanname? En hoe kom je erachter of je de ander wel echt begrijpt?

Non-verbaal: over en weer maak je in communicatie onbewust bewegingen. De ander ziet die bewust, maar slaat ook weer onbewust die informatie op.

Effectief communiceren met kleuren

Voor effectief communiceren heb je er allereerst erachter te komen wat jouw voorkeursstijlen in communicatie zijn en wat jouw uitdagingen kunnen zijn. Niet alleen jouw triggers als het moeilijk wordt. Ook in een normale, comfortabele situatie zal je je eigen stijl hebben.

De kleuren rood, groen, geel en blauw kunnen een helpende hand bieden. Start2Create werkt met Life Orientations. Het is vooral een handvat om bewuster te kunnen praten over communicatie, je eigen voorkeursstijlen te herkennen en ook die bij een ander.

Ontdek kleurencommunicatie

Effectief communiceren met non-verbale communicatie

Armen over elkaar een gesloten houding? Mocht je dit ooit ergens geleerd hebben, zullen we je toch flink moeten teleurstellen. Helaas gaan er flink wat mythes de ronde over non verbale communicatie. Effectief communiceren begint met feiten en aannames (of eigen invulling) van elkaar te onderscheiden.

Feitelijke waarneming: armen over elkaar
Invulling: dat is een gesloten houding!

Feitelijke waarneming: iemands blik dwaalt af.
Invulling: die persoon luistert niet.

Kortom, ANNA: Altijd navragen, nooit aannemen.

Ontdek meer over non-verbale communicatie

Start meteen met effectief communiceren: drie tips

1. Vervang Ja, Maar voor Ja, EN

Schrap de ‘Ja, maar…’ en buig je woordkeuze om naar ‘Ja, EN…’ Dit komt ontzettend anders binnen bij je gesprekspartner. Met een ‘Ja, maar…’ gooi je eigenlijk een deur dicht. Door je zin te beginnen met ‘Ja, En..’ dwing je jezelf tot andere zinnen. En heb je direct invloed op een opbouwend gesprek.

Ja, maar… dan heb ik wel (…) van je nodig.
Ja, en dan heb ik wel (…) van je nodig

2. Langere stiltes laten vallen

Misschien wel de moeilijkste gesprekstechniek. Tel drie tellen af voordat je een volgende vraag stelt, of antwoord geeft. Je haalt je eigen scherpe randje (primaire reactie) er vanaf. Maar ook laat je de ander zien dat je diens woorden overweegt en op je in laat werken. De kracht van verbinding.

3. Het meta-gesprek

Loopt het gesprek anders dan je had verwacht of gehoopt? Is er een frustratie die je niet kan plaatsen? Vanuit ons automatische brein zijn we geneigd direct op een probleem of oplossing te duiken. Wat je ook kan doen is tijdens het gesprek het over het gesprek zelf te hebben. Wat je opvalt, hoe iets voor jou voelt, een vermoeden bij de ander checken.

#JaEN we hebben ook een training!

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.