Communicatievaardigheden ontwikkelen met kleurencommunicatie

Wat is kleurencommunicatie? En hoe kan kennis van kleuren je helpen beter te communiceren? De kleuren rood, geel, groen en blauw kunnen je een eind op weg helpen. Met Start2Create werken we met LIFO®. Praktisch ingestoken en verhelderend in teamsessies.

Wat is kleurencommunicatie?

Iedereen heeft eigen voorkeuren in communicatie en gedrag. Een deel is biologisch bepaald, een ander deel is aangeleerd. Met de kleuren rood, geel, groen en blauw kom je een hoop te weten over jouw voorkeuren, talenten en valkuilen.

Er zijn meerdere modellen. Start2Create werkt met de LIFO® methodiek. LIFO staat voor Life Orientations.

Rood en blauw zijn de taakgerichte kleuren. Als rood of blauw je voorkeursstijl is, dan ga je het liefst voor een concreet eindresultaat. Je gaat doelgericht te werk. Groen en geel zijn de mensgerichte kleuren. Gesprekken en besluiten vinden plaats met oog voor een individu, groep of omgeving.

Kleurentool

Ben je benieuwd naar jouw kleurenprofiel? De kleurentool kan je hiernaast doen. Aan de hand van acht stellingen krijg je al inzicht in je eigen voorkeursstijlen. Duur: +/- 3 minuten

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

Kleurencommunicatie vanuit een rood persoon

Je gaat het liefst voor een helder en concreet doel. En ook zo snel mogelijk, geen getreuzel. Duurt iets te lang? Dan haak je af. Gas geven en onderweg bijschaven is op je lijf geschreven. Net als knopen doorhakken, waar de andere kleuren vaak baat bij hebben. Competitie en een uitdaging ga je niet uit de weg. 

Meer over rood

Kleurencommunicatie vanuit een blauw persoon

Je gaat, net als rood, graag voor een helder en concreet doel. Dat doe je alleen stap voor stap. Het liefst verzamel je bewijs of koppel je iets aan onderzoek of een model. Je hebt oog voor details en (on)logica. Door alles goed uit te denken en te analyseren weet je structuur in zaken te brengen.

Meer over blauw

Kleurencommunicatie vanuit een geel persoon

Je bent sociaal vaardig, weet haarfijn aan te voelen als er spanning is of wat je kan doen om het ijs te breken. Sfeer is voor jou belangrijk. Het liefst peil je de mening van anderen. Nieuwe ideeën en creatieve oplossingen bedenken is ook een van je talenten.

Meer over geel

Kleurencommunicatie vanuit een groen persoon

Luisteren is een van je sterkste kanten. Ook ben je zorgzaam en relatiegericht. Je staat er om bekend hulpvaardig, verantwoordelijk en loyaal te zijn. Verder ga je voor het hoogst haalbare: de beste kwaliteit, het beste plan, de beste keuze. Principes als eerlijkheid en rechtvaardigheid zijn voor jou belangrijk.

Meer over groen

Meer halen uit communicatie: bruggen slaan

Jezelf beter begrijpen en de stijl(en) van een ander herkennen helpt om meer uit communicatie te halen.

Je hoeft zeker niet almaar in de huid van een andere kleur te kruipen. Door in je eigen kracht te blijven, terwijl je oog hebt voor wat de ander nodig heeft, kan je in de kleine momenten al meer halen uit communicatie.

Met Start2Create gaan we dan ook uit van ieders kracht in communicatie, met oog voor valkuilen. Met onze kleurentool ontdek je je eigen kleurenprofiel en leer je meer over de betekenissen van de kleuren.

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

Hoe kan je bruggen slaan met andere kleuren?

Door snel to the point te komen weet je een rood persoon te boeien en de aandacht vast te houden. 

Ben je in gesprek met hoofdstijl blauw? Weet dat je je verhaal dan onderbouwd moet hebben, het liefste met cijfers en argumentatie. En bereid je voor op de kritische ‘hoe’ vragen.

Hoofdstijl geel vaart goed bij vriendelijkheid en een compliment. Neem eens extra tijd voor informeel contact. 

Hoofdstijl groen hecht waarde aan samenwerken en betrokken worden. Groen vaart goed bij samen doelen stellen en als je goede bedoelingen erkent. Wil je dat er een beslissing gemaakt wordt? Laat groen er dan een nachtje over slapen.

Hoofdstijl en hulpstijlen

LIFO® maakt onderscheid tussen je hoofdstijl (de kleur waar je het meeste van hebt), de hulpstijl (de kleur die daarop volgt) en je minst geprefereerde stijl. Per situatie kan het verschillen wat je kleurenprofiel is.

Doorgaans zijn er twee kleuren die dominant zijn. Een vlak profiel is ook mogelijk, waarbij je van alle kleuren (bijna) evenveel hebt). 

Verschillende situaties

In een voor jou spanningsvolle (of stressvolle) situatie kan je profiel er anders uit zien. Dat kan zijn tijdsdruk, een conflict of iets anders.

Ook kan je profiel veranderen als je kijkt naar leerstijlen, onderhandelstijlen, als je als trainer voor een groep staat of als je in contact met een leidinggevende.

De opbouw van een kleur

Intentie, gedrag en effect

Elke kleur is opgebouwd uit drie onderdelen: intentie, gedrag en effect.

De intentie is het meest betrouwbare: hoe je zou willen handelen. Je gedrag is hoe jij denkt dat je je intentie in gedrag weet om te zetten. Het effect staat voor de mate waarin je denkt het effect te hebben bereikt bij de ander. 

Als je op intentie, gedrag en effect steeds evenveel scoort, dan handel je hoe je het beoogt. Scoor je wezenlijk hoger of lager op een van deze, dan wordt het interessant. 

Bijvoorbeeld, je kan de intentie hebben om gestructureerd te werken maar in het gedrag of effect komt dit nauwelijks terug. Of, je hebt de intentie eens direct te zijn, maar bij de ander heeft het nauwelijks effect.

 

Met Start2Create tref je geen standaard training. Altijd een diversiteit aan tools die aanzetten tot anders denken. En, met twee facilitators die de groep begeleiden en trainen.

Wat we doen? We zetten o.a. creatief denken methodieken in om tot concrete acties en veranderingen te komen, die je zelf meteen kan uitvoeren. Uit de gebaande denkpaden, praktisch ingestoken en altijd met een lach.

Is het voor jouw team tijd om te vernieuwen?

Ontdek hier onze programma’s  Ik wil meer weten over een communicatietraining.Bel me terug!

   Kyra van Leeuwen

   Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

   Etienne Verhoeff

   Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

   Daniëlle Krijger

   Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.