Jaarplan maken in 1 dag

De uitdagingen van sportverenigingen en clubs in Nederland zijn over het algemeen een tekort aan vrijwilligers, kader, bestuurders of (jeugd)leden. Kortom, de basis om goed te kunnen draaien. 

Maar hoe kan je deze problemen vóór zijn? Niet steeds ad hoc hoeven reageren? Of stel dat je iets voorziet, zoals een mogelijke uitstroom van leden, hoe maak je dan met elkaar een plan dat werkt en waar mensen zich ook nog eens betrokken bij voelen?

Daarom introduceert Start2Create het Jaarplan-in-1-dag. Het doel: in één dag een gericht jaarplan te maken met een vereniging of club. Een plan om meer rust en focus te creëren. Dat doen we door je anders te laten denken.

En, de methodieken kan je ook zelf leren toepassen in onze opleiding, zodat je als verenigingsondersteuner of clubmanager het ook zelf kan.

Aanmelden opleiding

Waarom een jaarplan in 1 dag?

De vrijwillige bestuurder heeft ambitie, maar steeds minder tijd. Mensen willen zich niet meer jarenlang vastleggen. En hoe kan je binnen die veranderende tijd ook nog eens het werk voor de bestuurder resultaatgerichter maken en meer gericht op besturen? Richting bepalen en de structuur en koers in de gaten houden, in plaats van zelf continu de handen in de mouwen steken?

Sportverenigingen hebben de toekomst als ze zich kunnen aanpassen naar de tijd, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dan moeten we ook de manier van besturen aanpassen naar de huidige tijd, in plaats van vast blijven houden aan oude gebruiken.

Misschien herken je het wel, de bekende uitspraken als  “Ja, maar… dat kan niet”. Of lange vergaderingen, continu zoeken naar handjes voor wat bedacht is, bestuurders (en andere vrijwilligers) die meerdere ballen tegelijk omhoog houden. Of de ad hoc problemen die opduiken (denk aan ‘help, we hebben nú een trainer nodig’).

Dit kan anders, dachten we. Daarom hebben we onze ervaringen uit het bedrijfsleven en andere sectoren benut. Dit is een programma geworden voor sportverenigingen en -clubs dat bestaat uit enkele heldere stappen en praktische onderdelen. Niet alleen anders denken, maar ook anders bezig zijn met de toekomst van de organisatie.

Overzicht, rust en focus

Het Jaarplan-in-1-dag geeft je overzicht, houvast en zorgt voor focus. Door het Jaarplan-in-1-dag wordt je gedwongen tot de kern te komen. Het wordt geen ellenlang document. In de basis kan je al in één A4 je aanpak voor het komende jaar.

In de sessie blikken we ook zeker verder dan 1 jaar. We laten je met een andere bril op naar de toekomst kijken. Je doet dus ook zeker inspiratie op voor volgende jaren.

We laten je ook uit de waan van de dag stappen. En flink. Uitdagingen vliegen we aan met creatief denken methodieken. Dat is nodig om uit de gebaande denkpaden te stappen.

Uiteindelijk kom je tot een helder stappenplan voor het komende jaar. Dat doen we o.a. door met kwartaaldoelen te werken. Je zorgt er ook voor dat je makkelijker beslissingen kan maken. Als bestuurder of als manager, maar ook iedere andere vrijwilliger of medewerker in de organisatie.

Waar bestaat het jaarplan uit?

We werken met kernwaarden, een BHAG, een SWOT-analyse, kwartaalthema’s en een lijst van zaken die je niet meer gaat doen. Onze aanpak hierin is niet via de bekende wegen. 

1. Kernwaarden bepalen, oppoetsen of vernieuwen

Geen loze begrippen, maar er hangen verhalen aan zodat de kernwaarden betekenis gaan krijgen en gaan leven.

2. Het formuleren van een BHAG – Big Hairy Audacious Goal

We werken niet met de bekende stip aan de horizon. De BHAG is het grote, gedurfde doel dat een andere energie geeft. Het móet een glimlach opleveren.

3. Een SWOT-analyse maken

Op een snellere en leukere manier middels creatief denken. Om blinde vlekken en kansen op te sporen binnen een half uur.

4. Kwartaalthema’s bepalen

Elk kwartaal krijgt een eigen thema en manier om een succes te vieren. Door de thema’s creëer je rust en overzicht. Iedereen binnen de organisatie kan makkelijker keuzes maken.

5. Stop-to-do list

Soms is het goed om te stoppen met bepaalde dingen. De lijst helpt je valkuilen eerder te herkennen. 

Elk onderdeel pakken we zo aan dat je anders aan het denken wordt gezet. Middels creatief denken en op andere manieren. Dat maakt het minder saai, je wordt effectiever, maar bovenal: het plan gaat uiteindelijk leven binnen de hele club.

Meedoen aan de opleiding jaarplan-in-1-dag?

We geven onze methodieken ook door. Zodat je het zelf kan doen met de verenigingen die je begeleidt.

In de tweedaagse opleiding leer je hoe je een club mee kan nemen in dit proces en hoe je dit uiteindelijk in één dag kan doen met mensen van een vereniging of club. We hebben alleen wel twee dagen nodig om jou hierin te trainen.

Het doel van een jaarplan maken is vooral overzicht te bieden aan de club. Als professional kijk je vervolgens eens per kwartaal mee naar de stand van zaken en wat er nog moet gebeuren.

Met dit jaarplan zorg je ervoor dat:

– Bestuurders niet meer een politieagent of brandweerman zijn, maar de CEO of manager van een vereniging. 

– Je een gezamenlijk doel hebt voor de club, waar zij zin in hebben net als de rest van de club

– Je structuur en duidelijkheid kan bieden voor de hele club, en dus meer rust 

– Er meer eigenaarschap komt onder de vrijwilligers, maar ook hoe potentiële vrijwilligers hun plek kunnen vinden

– Je meer succesmomenten creëert en hoe zij dit kunnen vieren

Aanmelden opleiding ‘Jaarplan-in-1-dag’

Praktische informatie

Deze opleiding bestaat uit twee dagen, die achter elkaar plaatsvinden.

Dag 1: 10.00 – 16.30 + avondprogramma

Dag 2: 9.30 – 16.00

Groepsgrootte: minimaal 10, maximaal 20.

Deelnemers hebben een achtergrond in de sportwereld als verenigingsadviseur / -ondersteuner / -adviseur, buurtsportcoach of manager van een sportclub.

Kennis van de creatief denken methodiek is vereist. Je hebt de opleiding creatief denken gevolgd van Start2Create. Heb je de opleiding niet gevolgd, dan kan je een losse dagtraining Creatief Denken volgen bij Start2Create. De tools en methodieken van Jaarplan-in-1-dag zijn namelijk een vervolg op de opleiding creatief denken.

Kosten: € 995,- per persoon, vrijgesteld van BTW en exclusief locatiekosten.

Locatiekosten bedragen € 250,- incl BTW en bestaan uit 2x lunch, diner, ontbijt en overnachting.

Aanmelden

Aanmelden voor de opleiding