Persoonlijk leiderschap: behaal persoonlijke doelen

Persoonlijk leiderschap gaat over leidinggeven over je eigen leven, hoe jij jezelf aanstuurt. Het gaat over het benutten van je eigen kerncompetenties, sterke punten en jouw eigen kwaliteiten. Het stellen en realiseren van jouw persoonlijke doelen. Hoe kan je persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen?

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap draait om de ontwikkeling en kwaliteiten van jezelf. Hoe jij jezelf aanstuurt. Het draait hier om wat jij wilt bereiken en wat jouw doelen zijn in het leven. 

Door een duidelijk doel te hebben, kun je jouw eigen handelen en jouw eigen gedrag hierop aanpassen. Met een duidelijk, persoonlijk doel voor jouw leven wordt keuzes maken makkelijker en leer je hoe je jouw sterke competenties op een effectieve manier kunt inzetten.  

Ontdek hier praktische tips, wat out-of-the-box denken kan betekenen in persoonlijk leiderschap en de voordelen van het trainen van je persoonlijk leiderschap.

Tips om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

1. Bepaal je kernwaarden en doelen 

Focus op wat je echt wilt en wat je zelf belangrijk vindt. Stel vanuit daar je doelen voor de lange- en korte termijn. Je maakt hiermee meer bewuste keuzes, die bijdragen aan jouw hoofddoel en je helpen om jouw doelen te realiseren.

2. Blijf jezelf ontwikkelen

Durf andere paden te bewandelen, wie weet kom je tot nieuwe inzichten! Zo kan je jezelf uitdagen je eigen vaste cirkels te doorbreken. Zo train je ook je eigen wendbaarheid en aanpassingsvermogen. De kans is groter dat je dan uit je comfortzone durft te stappen. Je kan dan met name anders omgaan met de veranderingen waar je zelf geen invloed op hebt.

3. Richt je op je eigen cirkel van invloed

Richt alleen aandacht op wat jij wel kunt veranderen. Als omstandigheden veranderen waar je zelf geen invloed op hebt, of juist andere gedachten binnenkomen die je koers kunnen wijzigen, schroom niet om terug te gaan naar de tekentafel.

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.’

Kennis van je eigen krachten en valkuilen

Waar ben je goed in en wanneer trap jij in je eigen valkuilen? Maar ook: wanneer zien anderen dat jij enthousiast wordt, of wanneer moeten ze aan een dood paard trekken?

Met onze online vragenlijst kan je ontdekken wat jouw kleurenprofiel is en wat de betekenissen van jouw kleuren zijn. Aan de hand van 8 stellingen, in 3 minuten.

Met kennis over je kleuren snap je beter wat je eigen krachten en valkuilen zijn.

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

Persoonlijk leiderschap en out of the box denken

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.’ Een bekende uitspraak, ooit geroepen door Einstein. Er zit een grote kern van waarheid in. 

Immers, als je hetzelfde blijft doen als je altijd al hebt gedaan, dan zul je ook geen nieuwe resultaten boeken. Of je blijft ergens in steken zodra een situatie vraagt om anders handelen. 

Wil je bepaalde vaardigheden ontwikkelen of zoek je manieren om eens anders om te gaan met een situatie? Dan kan het stappen uit je comfortzone onverwachte inzichten en resultaten opleveren. 

Creatief denken, of out of the box denken, kan je helpen om tot die nieuwe inzichten te komen. Of een andere manier van aanpak. 

Je laat je vaste patronen erdoor los en kijkt op een andere manier naar jouw eigen doelen en hoe je daar komt. Of hoe jij je eigen rol pakt in je werk. Dit is in essentie wat creatief denken met groepen en individuen doet.

Bekijk onze opleiding creatief denken

De voordelen van het trainen van je persoonlijk leiderschap:

 • Het geeft meer zelfvertrouwen door een duidelijke richting die zelf bedacht is. 
 • Je overziet dingen beter en daardoor sta je relaxter en positiever in het leven. 
 • Geeft meer ruimte tot creatief denken, wat op zichzelf ook vele voordelen met zich meebrengt. 
 • Staat bewuster in het leven en ziet de mooie dingen ervan. 
 • Je staat lichamelijk en mentaal steviger in je schoenen, impulsief gedrag krijgt minder kans. 

Stel jezelf de vraag: hoe kan ik anderen inspireren? En hoe kan je daarin blijven ontwikkelen? Wat je vandaag daarover bedenkt, kan over tien of twintig jaar er compleet anders uit zien.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Hier creatief in zijn, kan misschien een uitdaging zijn. Je kan je laten inspireren door jouw eigen voorbeeldfiguren, maar je kan ook creatief denken technieken toepassen om jezelf verder te ontwikkelen daarin. En in je persoonlijk leiderschap.

Start2Create begeleidt organisaties in tal van vraagstukken, middels anders en creatief denken. Met als resultaat een nieuwe energie, andere oplossingen en nieuwe wegen. In de opleiding creatief denken leer je zelf de handvatten van de anders denken methodieken en zijn de kerncompetenties van leiderschap verweven. 

Ook kan je creatief denken inzetten om verandering samen met anderen te bereiken. In plaats van te zenden en te overtuigen zijn er allerlei werkvormen om anderen mee te nemen in een proces. Met draagvlak. Je kan leren zo te faciliteren dat je er als een andere leider staat. Of je nu onderdeel van een team bent, directeur of manager.

Meer weten of een keer sparren? Neem dan contact op met Kyra (06 19836263 / kyra@start2create.nl)  Ik wil liever teruggebeld worden.Dit is mijn nummer.

   Kyra van Leeuwen

   Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

   Etienne Verhoeff

   Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.