Voorbereiding Masterclass Online Faciliteren

Leuk dat je de Masterclass Online Faciliteren gaat volgen! 

In deze Masterclass leer je hoe je:

  • online sessie(s) kan begeleiden aan de hand van creatief denken tools (werkvormen). 
  • software kan inzetten voor de tools en voor gestructureerde interactie.
  • een sessie slim opbouwt en andere keuzes maakt dan in een ‘live’ sessie.

Ter voorbereiding hebben we een aantal vragen voor je. En wat informatie vooraf.

 

1. Vragen vooraf

Wat wil jij graag leren? Waar wil je de kennis uit de Masterclass voor gaan inzetten?
Met welk vraagstuk zou jij graag willen oefenen?

Voor de optimale voorbereiding hebben we een aantal vragen voor je samengesteld.
Je kan alle vragen invullen via dit formulier.

VRAGEN INVULLEN

 

2. Jouw kleurenprofiel

Rood, geel, groen en blauw in communicatie, misschien ben je er al bekend mee. Misschien ook niet. Wees gerust, we gaan geen ellenlange vragenlijst bij je afnemen.

Wel vragen we je de kleurentool (8 stellingen) in te vullen. Het kost je 3 minuten van je tijd. Hierna krijg je je kleurenprofiel in je e-mail toegestuurd. Wij krijgen de resultaten ook binnen, je hoeft ze niet apart nog toe te sturen.

We komen tijdens de Masterclass soms terug op de kleuren om te laten zien wat er gebeurt bij de deelnemers. Maar ook is het voor ons handig om te weten i.v.m. de groepsindelingen tijdens de Masterclass.

KLEURENTOOL

 

3. Creatief denken

Met creatieve tools kan je tot oplossingen komen voor vragen of problemen waar je tegenaan loopt. Of zelfs tot baanbrekende ideeën komen. Maar ook een toekomstvisie, een beleidsplan, kernwaarden of strategie. 

We doorbreken vaste denkkaders en gaan met een omweg. Dat heeft een aantal redenen. Zo kan je met de tools uit de bekende ‘ja, maar…’ discussie blijven en blijf je ook weg van zenden. Je gaat met anderen actief op zoek naar mogelijkheden. En het mooie is dat jij niet alles hoeft te verzinnen en voor te kauwen, maar dat je het op deze manier uit de groep kan laten komen. Met tempo en energie. En dat kan dus ook online.

Hier vind je alvast onze uitleg over creatief denken en de spelregels.

 

MEER OVER CREATIEF DENKEN

 

 

4. Software: Zoom

Voor deze Masterclass gebruiken we Zoom. Zoom heeft een aantal voordelen die andere software (nog) niet hebben. Zoals de functies ‘Breakout Rooms’ en ‘Polling’. Dat wil overigens niet zeggen dat je creatief denken niet kan inzetten met andere software.

Handig om te weten:
Chat: We zullen je af en toe vragen antwoorden te delen in de chat. Gebruik je een tablet of telefoon? Dan is het schakelen tussen beeld en chat wat lastiger. Voor deze Masterclass raden we je aan een pc of laptop te gebruiken.
Scherm delen: Open van te voren een leeg word document. Het kan zijn dat je de beurt krijgt een keer te ‘schrijven’. Deel je scherm zodra je in een room bent. Zo kunnen we snel van start. Voor het delen klik je in Zoom op de groene ‘share screen’ knop in de balk onderaan. Je selecteert daarna je lege document.
– Je kan de sessie via je browser bijwonen, maar je kan ook Zoom downloaden. Zo kan je zelf al een kijkje nemen in de software, mocht je er nog niet bekend mee zijn.

Tot binnenkort!