Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

Creatieve Tools

Creatieve Tools

Tijdens onze trainingen zetten we allerlei creatieve tools in om je uit de vaste denkkaders te halen. De tools (werkvormen) helpen je anders te denken. Je ziet ineens oplossingen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Bovendien geven de tools je energie en plezier.

Door anders te denken kruip je uit je vaste denkpatronen en leer je creatief denken. Dat kan Out-of-the box, misschien je eerste associatie. Maar het ook op heel veel andere manieren. Ook ervaar je hoe leuk en eenvoudig dat is in de juiste setting, zelfs al vind je jezelf misschien niet zo creatief.

 

Rode KaartRode kaart bij Creatieve Tools

Start2Create deelt aan het begin van iedere training rode kaarten uit. Je kan de rode kaart uitdelen aan een andere deelnemer of aan jezelf tijdens de training. Waarom? Oordeel uitstellen! Want hoe vaak hoor je niet ‘ja, maar…’, ‘kan niet’ of ‘dat kost te veel geld!’ Het uitstellen van je oordeel geeft een extra dimensie aan het creatief denken. Welke tools past Start2Create toe om jou uit je cirkeldenken te halen?

Download de Rode Kaart

 

Creatieve Tools in pressure cookers

In pressure cookers word je allereerst uitgedaagd anders te denken over het vraagstuk. Of je vertrekt vanuit een ander perspectief. Of je stapelt kenmerken die niets met elkaar te maken hebben. De omweg van anders denken kan op tig manieren.

Hoe gek een idee in eerste instantie ook klinkt, er zit altijd iets in waar je iets mee kunt. Dat is de tweede stap: een concreet plan of een concrete uitkomst opleveren.

Meer over creatief denken

 

Een voorbeeld van de kracht van creatieve tools

Een van de creatieve tools die Start2Create vaak toepast is Battle Absurd. Absurd denken, zonder grenzen, alles is mogelijk!

Bij een aantal sportverenigingen in Zaanstad was de hoe-vraag: Hoe kunnen we meer vrijwilligers enthousiast maken om actief te zijn op de club? Een van de groepjes kwam met het idee om een cokeworkshop van een sterrenchef op de club te organiseren.

In de groep die hiervan iets concreets mocht breien, stond men eerst verbaasd te kijken, maar vervolgens barstte het groepje enthousiast los. De cokeworkshop werd een snuffelstage voor vrijwilligers bij andere sportclubs in de buurt. De kenmerken van het concrete plan: nieuwe contacten leggen met andere verenigingen en inspiratie opdoen door mee te lopen met andere vrijwilligers. En met elkaar op een andere manier kennis te delen.

Want ja, coke = snuiven = snuffelen!

Meer over creatief denken

 

 

Welke creatieve tools zijn er?

Een omgekeerde vraag houdt je op een leuke manier een spiegel voor. Marsmannetjes helpen je anders naar de kernwaarden van je organisatie te kijken. Niet out of the box, maar inbox denken om anders naar je probleem te kijken. Een sprong in de toekomst helpt je op een vernieuwende manier input te verzamelen op beleidsplannen, ook als je weet dat er veel weerstand kan komen. Dagelijkse beperkingen die even niet bestaan, laten je versteld staan van nieuwe mogelijkheden. De creatieve tools helpen je om te komen tot praktische plannen, waar je morgen al mee aan de slag kunt.

  • Er zijn tools om tot nieuwe, concrete plannen te komen en om te innoveren.
  • Er zijn tools om te spiegelen, of om weerstand te tackelen op een effectieve manier.
  • Er zijn tools om in korte tijd feedback en input uit groepen op te halen, zonder aloude discussies.
  • Ook kun je de tools inzetten om kernwaarden te formuleren en praktisch te maken.
  • Of om toekomstvisie vorm te geven.
  • We praten over absurd denken, paskamers, Barbapappa, crimineel denken en kleuren.

Creatieve tools inzetten

Creatieve tools ontdekken

De creatieve tools kan je ook zelf leren inzetten. Elke tool heeft bepaalde stappen, om anderen mee te nemen in het creatieve proces. En er zijn valkuilen. In de Start2Create Academy, de opleiding voor creatief denken, ontdek je hoe je dit het beste kunt doen. Je traint niet alleen je eigen brein, je leert ook hoe je op een andere manier kan werken.

Data

 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Of vul onderstaand formulier in.