Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

Creatieve Tools

Creatieve Tools

Tijdens al onze trainingen zetten we creatieve tools en vaardigheden in om je uit het cirkeldenken te halen. De tools helpen je anders te denken, buiten de kaders. Je ziet ineens oplossingen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Bovendien geven de tools je energie en plezier.

Door absurd te denken, oftewel zonder grenzen, kruip je uit je vaste denkpatronen en leer je creatief denken. Ook ervaar je hoe leuk en eenvoudig dat is in de juiste setting, zelfs al vind je jezelf misschien niet zo creatief.

 

Rode KaartRode kaart uitdelen bij Creatieve Tools

Start2Create deelt aan het begin van iedere training rode kaarten uit. Je kan de rode kaart uitdelen aan een andere deelnemer of aan jezelf tijdens de training. Waarom? Oordeel uitstellen! Want hoe vaak hoor je niet ‘ja, maar…’, ‘kan niet’ of ‘dat kost te veel geld!’ Het uitstellen van je oordeel geeft een extra dimensie aan het creatief denken. Welke tools past Start2Create toe om jou uit je cirkeldenken te halen?

 

Creatieve Tools in pressure cookers

In een pressure cooker van twee minuten worden mensen allereerst uitgedaagd absurd te denken over het vraagstuk. Alles mag, en je kunt het zo gek niet verzinnen binnen je groep. Hoe gek een idee in eerste instantie ook klinkt, er zit altijd iets in waar je iets mee kunt. Dat is de tweede stap in de battle; een concreet plan opleveren. Je kan daarbij doorliften op de ideeën van anderen. Soms laten we de vellen doordraaien wat in sommige creatieve trainingen hilarische taferelen oplevert. Deze pressure cookers komen terug in iedere creatieve training van Start2Create.

 

Een voorbeeld van de kracht van Creatieve Tools

Een van de creatieve vaardigheden die Start2Create vaak toepast is Battle Absurd. Absurd denken, zonder grenzen, alles is mogelijk!

Bij de verenigingen in Zaanstad was de hoe-vraag: Hoe kunnen we meer vrijwilligers enthousiast maken om actief te zijn op de club? Een van de groepjes kwam met het idee van een cokeworkshop van een sterrenchef op de club. Je snapt wel dat de auteur van dit idee gniffelend zat toe te kijken zodra de vellen werden doorgedraaid. In de groep die hiervan iets concreets mocht breien, stond men eerst verbaasd te kijken, maar vervolgens barstte het groepje enthousiast los. De cokeworkshop werd een snuffelstage voor vrijwilligers bij andere sportclubs in de buurt. De kenmerken van het plan: nieuwe contacten leggen, op een andere manier contact maken met clubs en inspiratie opdoen door mee te kijken met andere vrijwilligers.

Want ja, coke = snuiven = snuffelen!

 

Welke Creatieve Tools zijn er?

Een omgekeerde vraag houdt je op een leuke manier een spiegel voor. Marsmannetjes helpen je anders naar de kernwaarden van je organisatie te kijken. Niet out of the box, maar inbox denken om anders naar je probleem te kijken. Een sprong in de toekomst helpt je op een vernieuwende manier input te verzamelen op beleidsplannen, ook als je weet dat er veel weerstand kan komen. Beperkingen wegnemen en crimineel denken laten je versteld staan van al die nieuwe mogelijkheden om uitdagingen aan te vliegen. Alle tools helpen je om creatieve en absurde ideeën terug te brengen tot praktische plannen, waar je morgen al mee aan de slag kunt.

In ons online magazine, de iZine, vind je geregeld artikelen over creatief denken en hoe wij creatieve tools inzetten. Bekijk hier onze top 5 creatieve tools!

De creatieve tools kan je ook zelf leren inzetten. In de Start2Create Academy, de opleiding voor creatief denken in de sport, ontdek je hoe je dit het beste kunt doen, wat de valkuilen zijn en hoe je mensen in beweging krijgt.