Creatieve Tools

Creatieve Tools

Tijdens de sessies van Start2Create ervaar je allerlei creatieve tools die je uit de vaste denkkaders halen. Deze tools (werkvormen) helpen je anders te denken. Je ontdekt ineens oplossingen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Bovendien geven de tools je energie en plezier.

Start2Create werkt altijd met vraagstukken uit de groep. Daarop kiezen de facilitators een passende creatieve tool. Het hangt ook van het doel af welke tool gekozen wordt. In diverse wasprogramma’s passen we creatieve tools toe om teams en organisaties met hun doelen en uitdagingen te helpen.

Creatieve tools ervaren met je team

 

Welke creatieve tools zijn er?

  • Er zijn innovatietools: om tot nieuwe, concrete plannen te komen en om te innoveren. Dit kan op de dagelijkse en praktische vraagstukken, maar ook vraagstukken die complexer zijn of als je als organisatie een nieuwe weg wilt inslaan.
  • Er zijn tools om te spiegelen: om mensen naar nieuwe inzichten te begeleiden en om valkuilen uit plannen te halen. Als je vertelt wat iemand fout doet, of wat anders moet, krijg je vaak weerstand. Of je krijgt de bekende discussies. Middels speciale tools zetten we de groep op een andere manier aan het denken en kom je sneller met elkaar tot de kern van wat er beter of anders kan. En wat de vervolgactie is.
  • Er zijn tools om tot draagvlak te komen: om stakeholders te betrekken en om in korte tijd feedback en input uit groepen op te halen, zonder de bekende discussies. Ook helpen ze weerstand te tackelen op een effectieve manier. Ze zijn ook ideaal om kernwaarden te formuleren, toekomstvisie vorm te geven en de strategie die eronder hangt in te vullen.

De creatieve tools helpen je om tot praktische, werkbare uitkomsten te komen. Geen abstracte plannen of vaag omschreven actiepunten. Je kunt ze zelfs benutten in een creatieve sprint om je team of organisatie nog sneller tot actie over te laten gaan.

Zelf de tools leren

 

Wanneer zet Start2Create creatieve tools in?

Het beste moment om creatieve tools in te zetten is als je al langere tijd vastloopt op een probleem. Als je hier namelijk al drie keer twee uur hebt overlegd – en je hebt nog geen werkbare oplossing – dan is het lastig de geijkte denkpaden te doorbreken. Met creatief denken doorbreek je deze cirkel en kom je tot meerdere bruikbare oplossingen.

Met Start2Create zetten we creatief denken ook in om een team of organisatie in een anders denken mindset te krijgen of als teambuilding.

Of denk aan input ophalen voor (jaar)plannen of beleid, ook als dit bijna af is.Met de tools kan je ook samenwerkingen te versterken of het netwerk aan interne en externe stakeholders effectiever te betrekken

Je kan de tools ook benutten om een visie vorm te geven. Of juist als die er al ligt, of na een fusie of strategische verandering, om medewerkers mee te krijgen.

Voorbeeld van een strategische sessie

 

Pressure cookers

In pressure cookers word je uitgedaagd anders te denken over het vraagstuk. De kortste tool duurt tien minuten en is de ‘Omgekeerde vraag’, een spiegeltool die we inzetten om mensen direct te laten omdenken.  Andere tools duren pak en beet 30 minuten in totaal. In die tijd heb je concrete uitkomsten èn weet je waar de groep de meeste kansen in ziet.

 

Zelf creatieve tools inzetten

De verschillende creatief denken tools die Start2Create inzet, kan je ook zelf leren, zodat je ze kan inzetten met anderen. Binnen je team van collega’s, met andere afdelingen of juist met externe stakeholders.

Elke tool heeft bepaalde stappen, om anderen mee te nemen in het creatieve proces. En er zijn valkuilen. In de Start2Create Academy, de opleiding voor creatief denken, ontdek je hoe je dit het beste kunt doen. Je traint niet alleen je eigen brein, je leert ook hoe je op een andere manier kan werken.

Aanmelden opleiding

 

Heb je vragen? Neem dan met ons op, via Kyra: kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.
Of vul onderstaand formulier in.