Er bestaat een grote kans dat een brainstorm niet veel oplevert. Veel ideeën, maar geen gedurfde of baanbrekende ideeën. Vastlopen in cirkels, veel discussie of actie blijft uiteindelijk uit.
Met een handvol creatieve vaardigheden kan je al veel meer ideeën ophalen, weerstand en discussies vermijden en tot draagvlak komen.
Iedereen is creatief, al wordt creativiteit vaak al snel aan banden gelegd in een overleg of brainstorm. Dat komt door de welbekende oordelen op elkaars ideeën of de beren op de weg. Door middel van een aantal spelregels èn methodieken kan je de creativiteit bij jezelf en anderen openbreken.
Stel je oordeel nog heel even uit! Iedereen heeft last van oordelen. En soms zitten ze in de weg als je nieuwe wegen wil ontdekken.
Door oordelen uit te stellen breekt de creativiteit open. Zeker in het proces van divergeren – zo veel mogelijk ideeën genereren. Het maken van keuzes en een concept beoordelen op creativiteit is pas stap 2.
We hebben de meest bekende oordelen voor je verzameld, achterop de Rode Kaart. Hiernaast kan je de Rode Kaart downloaden. Een handige stok achter de deur voor als je in een volgende meeting de creativiteit in je team een boost wil geven.
Stap uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN!’
‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Een oordeel hebben we allemaal. Door je oordeel toch uit te stellen, breekt de weg naar creativiteit makkelijker open. Van 'Ja, maar...' naar 'Ja, EN!'
Om goed te kunnen divergeren is het belangrijk te stimuleren dat het om kwantiteit gaat. Elk antwoord is goed. Er bestaan geen foute ideeën. Roep zo veel mogelijk of schrijf zo veel mogelijk op. De kwaliteit volgt later.
Lift vooral mee op wat een ander zegt. Ga nou niet meteen een idee of opmerking afschieten, maar benut het als inspiratie om erop door te gaan. Meeliften leidt niet alleen tot meer ideeën, en ook vaak tot ideeën waar niet iedereen aan gedacht heeft.
Heb lef om met grootse en gedurfd ideeën te komen. Juist daaruit ontstaan de mooiste en meest unieke oplossingen. En, heb ook lef om met een uitkomst aan de slag te gaan. Hoe groot of hoe klein een verandering ook is, het begint altijd met die eerste stap.
In plaats van lineair te denken van A naar B maak je een kleine uitstap. Om lateraal te denken heb je wellicht wat hulp nodig. Er zijn innovatietools die de uitstap makkelijker maken. En leuk. Denk aan manieren als absurd of crimineel denken. Als het maar even losstaat van de realiteit. En dan, hoe gek die uitstap ook is, alles is weer terug te brengen naar iets realistisch. Iets concreets. Iets kleins, om morgen al mee te beginnen.
Out of the Box denkenIn de huid kruipen van je favoriete TV-personage. Kijken hoe de grote corporates of juist die kleine succesvolle start-up het doet. Je inspiratie kan je uit andere mensen, andere organisaties en andere sectoren halen.
Met Start2Create zetten we diverse vraagtechnieken in om teams anders te laten denken. Het begint met de vraag scherp formuleren. Niet hoog-over of abstract, maar: wat bedoel je exact? Desnoods pakken we meerdere vragen. Ook kan je vragen op allerlei manieren stellen voor meer ideeën. Of om juist eerder valkuilen te ontdekken. Door een vraag met 'Hoe' te beginnen breek je de weg open naar denken in kansen.
Er zijn tal van werkvormen, oftewel tools, die je kan toepassen op de vraagstukken waar je tegenaan loopt. In onze sessies stap je met je collega’s uit vaste denkkaders. Wat voor vraagstuk of probleem je ook hebt, er is altijd een tool op toe te passen. In een middag, of een dag, kom je tot nieuwe of baanbrekende oplossingen voor van alles waar je tegenaan loopt.
Weg met zenden, ellenlange presentaties, ineffectieve brainstorms en de klassieke boardroomsetting. Wil je leren hoe je overleggen echt een boost kan geven? Of hoe je stakeholders beter laat samenwerken? Dat leer je in onze opleiding.
Naast creatieve vaardigheden train je jezelf ook in: