Creatieve vaardigheden

Met creatieve vaardigheden haal je meer uit je meeting of vergadering. Want, als je doet wat je deed, krijg je wat je had. En soms is het wel eens nodig om de boel open te breken. Iedereen is creatief. Maar je vaardigheden kan je ook trainen.

Een traditionele brainstorm levert doorgaans niet veel op, levert discussie op of niemand wil actiepunten oppakken. Voor je het weet loop je vast. Met een handvol creatieve vaardigheden kan je al veel meer ideeën ophalen, weerstand en discussies vermijden en tot draagvlak komen.

Train je creatieve vaardigheden in onze opleiding

 

Creatieve vaardigheden benutten

Iedereen is creatief, al wordt creativiteit vaak al snel aan banden gelegd in een overleg of brainstorm. Dat komt door de welbekende oordelen op elkaars ideeën of de beren op de weg. Door middel van een aantal spelregels kan je de creativiteit openbreken en elkaars kwaliteiten benutten.

1. Oordeel uitstellen

Rode KaartIedereen heeft een oordeel. Jij, wij, en heel vaak ook! Maar stel je oordeel even uit, tot na de meeting.

Tip: Download hier de Rode Kaart, met de twintig meest herkenbare uitspraken uit de gemiddelde meeting. 

 

2. Kwantiteit boven kwaliteit

Leg uit aan de deelnemers dat er geen goed of fout is. Laat iedereen roepen wat er in hem of haar opkomt en schrijf dat op, het liefst ook zichtbaar voor iedereen. Hoe gek iets ook klinkt, als je het in de groep gooit kan een ander erop meeliften.

Tip: Laat een ander schrijven, zodat je ideeën makkelijker uit de groep kan ophalen. En stel daarbij ook je eigen oordeel uit!

3. Meeliften

Als een iemand iets roept, kan een andere daarop meeliften. In plaats van dat je een idee of opmerking afschiet, lift je erop door. Wat iemand roept, en waar je in eerste instantie niets in ziet, is namelijk niet het eindpunt. Meeliften leidt niet alleen tot meer ideeën, maar ook vaak tot ideeën waar niet iedereen aan gedacht heeft.

4. Lef

Toon lef en doe mee! Uit de meest gekke of absurde ideeën komen vaak de mooiste en meest unieke oplossingen.

 

Creatieve vaardigheden trainen met je team of organisatie?

Er zijn tal van werkvormen, oftewel tools, die je kan toepassen op de vraagstukken waar je tegenaan loopt. In onze wasprogramma’s stap je met je team (of afdeling) uit vaste denkkaders. Wat voor vraagstuk of probleem je ook hebt, er is altijd een tool op toe te passen. In een middag, of een dag, kom je tot nieuwe of baanbrekende oplossingen voor van alles waar je tegenaan loopt.

Ontdek hier onze wasprogramma’s

 

Heb je belangrijke keuzes te maken? Zoek je naar een nieuwe visie, of heb je wel een visie maar mis je draagvlak of een concrete invulling? In de programma’s Kreukherstel en de Fijne Was breken we de boel open en pellen we daarna de strategie en bijbehorende vraagstukken en knelpunten af. Ook weer met anders denken en creatief denken tools.

Zelf leren hoe je creatief denken tools kan inzetten met je collega’s, om je overleggen een andere boost te geven of om stakeholders op een andere manier te betrekken? Dat leer je in onze opleiding.

Naar onze opleiding

 

Wil je een keer kennismaken, of heb je vragen? Laat het hieronder weten!