Creatieve vaardigheden

Met creatieve vaardigheden haal je meer uit je meeting of vergadering. Want, als je doet wat je deed, krijg je wat je had. En soms is het wel eens nodig om de boel open te breken. Iedereen is creatief. Maar je vaardigheden kan je ook trainen.

Creatieve vaardigheden benutten

Er bestaat een grote kans dat een brainstorm niet veel oplevert. Veel ideeën, maar geen gedurfde of baanbrekende ideeën. Vastlopen in cirkels, veel discussie of actie blijft uiteindelijk uit.

Met een handvol creatieve vaardigheden kan je al veel meer ideeën ophalen, weerstand en discussies vermijden en tot draagvlak komen.

Iedereen is creatief, al wordt creativiteit vaak al snel aan banden gelegd in een overleg of brainstorm. Dat komt door de welbekende oordelen op elkaars ideeën of de beren op de weg. Door middel van een aantal spelregels èn methodieken kan je de creativiteit bij jezelf en anderen openbreken.

Ontdek onze opleiding creatief denken

1. Oordeel uitstellen

Stel je oordeel nog heel even uit! Iedereen heeft last van oordelen. En soms zitten ze in de weg als je nieuwe wegen wil ontdekken.

 • Ja, maar
 • Dat kan niet!
 • Dat hebben we al eens geprobeerd
 • Het kost te veel geld

Door oordelen uit te stellen breekt de creativiteit open. Zeker in het proces van divergeren – zo veel mogelijk ideeën genereren. Het maken van keuzes en een concept beoordelen op creativiteit is pas stap 2.

We hebben de meest bekende oordelen voor je verzameld, achterop de Rode Kaart. Hiernaast kan je de Rode Kaart downloaden. Een handige stok achter de deur voor als je in een volgende meeting de creativiteit in je team een boost wil geven.

Stap uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN!’

Rode Kaart

Een oordeel hebben we allemaal. Maar stel hem nog even uit! ‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Download hier de Rode Kaart om meer uit je meetings te halen.

2. Kwantiteit boven kwaliteit

Om goed te kunnen divergeren is het belangrijk te stimuleren dat het om kwantiteit gaat. Elk antwoord is goed. Er bestaan geen foute ideeën. Roep zo veel mogelijk of schrijf zo veel mogelijk op. De kwaliteit volgt later.

3. Meeliften

Lift vooral mee op wat een ander zegt. Ga nou niet meteen een idee of opmerking afschieten, maar benut het als inspiratie om erop door te gaan. Meeliften leidt niet alleen tot meer ideeën, en ook vaak tot ideeën waar niet iedereen aan gedacht heeft.

4. Lef

Heb lef om met grootse en gedurfd ideeën te komen. Juist daaruit ontstaan de mooiste en meest unieke oplossingen. En, heb ook lef om met een uitkomst aan de slag te gaan. Hoe groot of hoe klein een verandering ook is, het begint altijd met die eerste stap.

Soorten creatieve vaardigheden

Out of the box denken

In plaats van lineair te denken van A naar B maak je een kleine uitstap. Om lateraal te denken heb je wellicht wat hulp nodig. Er zijn innovatietools die de uitstap makkelijker maken. En leuk. Denk aan manieren als absurd of crimineel denken. Als het maar even losstaat van de realiteit. En dan, hoe gek die uitstap ook is, alles is weer terug te brengen naar iets realistisch. Iets concreets. Iets kleins, om morgen al mee te beginnen.

Out of the Box denken
Creatief waarnemen

In de huid kruipen van je favoriete TV-personage. Kijken hoe de grote corporates of juist die kleine succesvolle start-up het doet. Je inspiratie kan je uit andere mensen, andere organisaties en andere sectoren halen.

Vragen anders stellen

Met Start2Create zetten we diverse vraagtechnieken in om teams anders te laten denken. Het begint met de vraag scherp formuleren. Niet hoog-over of abstract, maar: wat bedoel je exact? Desnoods pakken we meerdere vragen. Ook kan je vragen op allerlei manieren stellen voor meer ideeën. Of om juist eerder valkuilen te ontdekken. Door een vraag met 'Hoe' te beginnen breek je de weg open naar denken in kansen.

Creatieve vaardigheden trainen met je team of organisatie

Er zijn tal van werkvormen, oftewel tools, die je kan toepassen op de vraagstukken waar je tegenaan loopt. In onze sessies stap je met je collega’s uit vaste denkkaders. Wat voor vraagstuk of probleem je ook hebt, er is altijd een tool op toe te passen. In een middag, of een dag, kom je tot nieuwe of baanbrekende oplossingen voor van alles waar je tegenaan loopt.

Ontdek hier onze programma’s

Opleiding creatief denken facilitator

Weg met zenden, ellenlange presentaties, ineffectieve brainstorms en de klassieke boardroomsetting. Wil je leren hoe je overleggen echt een boost kan geven? Of hoe je stakeholders beter laat samenwerken? Dat leer je in onze opleiding.

Naast creatieve vaardigheden train je jezelf ook in:

 • Faciliteren
 • Presenteren
 • Communicatievaardigheden
 • Vragen scherp formuleren
 • Sessie & meeting design

Naar de opleiding

Ook meer creativiteit nodig in je team?Laat je nummer hier achter en we bellen je terug.

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.