Opleiding voor Sportprofessionals

Hoe ziet de verenigingsondersteuning in de toekomst eruit? Of de rol van de buurtsportcoach? Hoe geef je invulling aan thema’s als inclusief sporten en wat kan je als sportorganisatie daarin doen? Hoe kom je tot draagvlak voor toekomstplannen?

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Dat geldt niet alleen voor de vereniging met vrijwilligerstekorten en dalende ledenaantallen, maar ook voor jou als professional in de sport.

Met de methodieken uit de opleiding van Start2Create breek je uit de vaste patronen en word je aangezet tot anders denken. Je ontwikkelt jezelf tot een toekomstbestendige professional die breder en anders weet te kijken.

In onze opleidingen voor sportprofessionals ontmoet je verenigingsondersteuners en -adviseurs, buurtsportcoaches, teamleiders, beleidsmedewerkers en meer professionals met passie voor sport. De opleiding kan je ook incompany en op maat aanvragen.

Aanmelden open opleiding

 

Wat leer je in de opleiding voor sportprofessionals?

 • Je stapt uit het vaste, lineaire denken.
 • Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om je rol als sportprofessional vorm te geven.
 • Je leert diverse praktische tools en werkvormen, zoals creatief denken, om in te zetten met anderen en om je overleggen en bijeenkomsten effectiever (en leuker) te maken. Praktisch in te zetten in je eigen team en met sportaanbieders.
 • Je ontdekt hoe je op een andere manier tot oplossingen komt voor vraagstukken in de sport.
 • Je leert over diverse communicatiestijlen
 • Kunnen schakelen in de verschillende rollen / petten die je op hebt.

 

Anders denken als sportprofessional

Je traint jezelf in anders denken en je leert praktische tools (werkvormen) om creatief en anders denken toe te passen. Met verenigingen, in je eigen organisatie of zelfs met partners. 

Met de methodieken van creatief denken kan je verenigingen zelfstandiger maken in het aanpakken van hun uitdagingen. Je laat verenigingen anders laten kijken naar hun mogelijkheden.

Vraagstukken of uitdagingen in de eigen organisatie kan je met de tools ook op een andere manier aanvliegen. Of het nu gaat om een project, beleidsplan, de zichtbaarheid van de organisatie of een aanpak om meer mensen aan het sporten krijgen.

Meer over creatief denken

 

Hoe zien de opleiding voor sportprofessionals eruit?

In basis is de opleiding drie dagen. Het zijn de mensen in groep en hun uitdagingen & vraagstukken die de opleiding maken. Geen enkele opleiding ziet er daarom hetzelfde uit. Bij ons tref je geen draaiboek, maar snelheid, interactie, improvisatie en een lach. Met de volgende onderdelen:

 • Wie ben jij? Geen traditioneel voorstelrondje, maar je zet je brein al op een andere manier aan. Deze tool zorgt voor andere gesprekken en een andere dynamiek met een lach. Ideaal voor in je rol als verbinder / netwerker.
 • Nieuwe inspiratie en ideeën voor vraagstukken: we gaan tijdens de opleiding aan de slag met jouw vraagstukken. Dat maakt het wel zo praktisch. Je maakt kennis met creatief denken en diverse praktische tools (werkvormen). Je ervaart zo hoe je in korte tijd tot oplossingen komt, op een leuke en interactieve manier.
 • Creatief denken tools leren : als je de tools ook echt wil leren, dan ontdek je hoe de stappen werken, maar je ontdekt ook de valkuilen in het begeleiden. Hierdoor weet je hoe je de tools kan inzetten met grote of met kleine groepen. Wij doen een aantal tools voor, maar je komt ook zelf voor de groep te staan.
 • Communicatiestijlen: je krijgt inzicht in je eigen communicatiestijl, die van de anderen en hoe je hier op kan inspelen.

 

Dag drie vindt +/- 6 weken later plaats, zodat je in de tussentijd kan oefenen met de tools die je in handen krijgt. Het programma:

 • Een faalsessie. Je leert van wat er goed ging bij jezelf en bij anderen, maar we staan ook stil bij waar het (faliekant) mis ging.
 • Verdieping van de tools met genoeg ruimte voor vragen.
 • Nieuwe tools
 • Verdieping van faciliteren en mensen meekrijgen. Zoals hoe ga je om met weerstand, of hoe voorkom je het? Of wat kan je beter wel en niet zeggen als mensen vast lopen?
 • Inzetten van de methodieken in je werk: wanneer en hoe bouw je het in een meeting of proces in? En hoe doe je dat met de gemeente of partners?

Tijden: alle drie de dagen van 9.30 – 16.30.
Optioneel: avondprogramma op dag 1.

 

Optioneel: dag 4

Bij incompany trajecten is een vierde dag een optie. Om weer met een frisse blik naar de tools te kijken en om ervaringen te delen. Waar jij op vastloopt of waar jij in wil vernieuwen, bepaalt ons programma.

Ben je op zoek naar manieren om eigenaarschap te verleggen en anderen aan te zetten tot concrete acties? Dan ontdek je op dag vier de stappen van de creatieve sprint.

Vind je jaarplannen maken met een vereniging (of je eigen team), saai en een ellenlang proces? En mis je draagvlak? Als dat je ervaring is geven wij je de methodieken om het anders in te steken. Van het grote gedurfde doel, de BHAG, tot aan een gezamenlijke visie en strategie ontwikkelen. Dat kan al in 1 dag.

 

Programma van 1 of 2 dagen

Ben je met een team van buurtsportcoaches en wil je een dag vooral inzetten op teambuilding en een paar praktische tools? In een dag weet je het gastvrijheidsspel in te zetten op een vereniging, en ontdek je hoe je meer kan halen uit de ‘Route van de Sporter’ (en beleving op sportverenigingen en sportveldjes).

Ook zetten we je aan tot anders denken over jouw rol in de toekomst. Zoals netwerken of verbinden, op een manier die bij jou past.

 

Meer informatie of aanmelden

De opleiding kan incompany, maar je kan ook meedoen aan onze open opleiding. Kijk hier voor de geplande data van onze opleidingen.

Wil je meer informatie of je aanmelden? Vul het formulier hieronder in of neem contact met ons op via kyra@start2create.nl of 06-19836263.