Teamontwikkeling: drie tips om meteen mee aan de slag te gaan

Ontdek hier drie praktische tips om op een leuke en efficiënte manier te werken aan teamontwikkeling.

Teamontwikkeling

Teamontwikkeling is een belangrijk thema om tot resultaten voor je organisatie te komen. Los van KPI’s en resultaten, kan het ook bijdragen aan werkplezier en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Je wilt tenslotte ook dat je mensen met een glimlach naar het werk gaan. En weer naar huis.

Je kan kijken naar teamontwikkeling vanuit verschillende fasen. Denk aan de fasen van Tuckman. Je kan er natuurlijk op los analyseren. Vaak zijn het de kleine, praktische handvatten of acties die al een groot verschil kunnen maken en je team een zet kunnen geven in de ontwikkeling.

Je leest in dit artikel meer over de vier fasen van Tuchman en drie praktische acties die niet kunnen ontbreken in je teamontwikkeling:

Teamontwikkeling: de 4 fasen van Tuckman

Waar je team ook staat, je zult altijd moeten investeren in verbinding en het probleemoplossend denkvermogen van je medewerkers. De vier fasen van Tuckman kunnen een handvat zijn.

Fase 1: Forming – je hebt elkaar (beter) te leren kennen en misschien moet nog ontdekt worden wie de teamleider is. Het is de fase waarin vertrouwen en veiligheid nog ontwikkeld moeten worden.

Fase 2: Storming – je kent elkaar beter, je kan je al meer uitspreken over de manier van samenwerken en kwesties tussen personen. Verschillen, irritaties en conflicten komen naar boven. ‘Ik’ is meer aanwezig dan ‘wij’.

Fase 3: Norming – Dit is de volgende stap in samenwerking. Er is meer volwassenheid. Rollen worden geaccepteerd. Samenwerking wordt impliciet of expliciet vastgelegd. Het is inmiddels duidelijk hoe je de ander nodig hebt om resultaten te bereiken. Motivatie groeit.

Fase 4: Performing – Van ‘ik’ gaat het team naar ‘wij’. Je ziet teamspelers in het team. Er is open communicatie, conflicten worden uitgesproken en men geeft elkaar constructieve feedback.

Fase 5: Adjourning – als het team weer wordt ontmanteld na een project.

Het is nooit een lineair proces. En soms wordt een volgende fase ook niet bereikt.

Drie tips voor teamontwikkeling

Tip 1: Elkaar (nog) beter leren kennen

Elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar iets gunnen. De essentiële stappen naar samenwerking en om met elkaar door te ontwikkelen. Met Start2Create zetten we de ‘Wie-Ben-Jij?’ kaarten of de ‘Startblokken‘ in. Andere vragen stellen, andere gesprekken voeren. Ideaal voor teambuilding en verbinding.

Wat andere vragen stellen je oplevert:

 • Een lach, een nieuwe energie.
 • Een kennismaking is niet awkward, als je als nieuw teamlid net komt kijken.
 • Je leert elkaar kennen, ontdekt nieuwe dingen van elkaar. Ook collega’s die al jaren samenwerken.
 • Als je erna met vraagstukken of uitdagingen aan de slag gaat met elkaar, is er meer openheid en meer input.

Tip 2: De SWOT analyse voor teamontwikkeling

Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Je kent misschien wel het proces van de kwadranten invullen. Grote kans dat je nu onder de tafel duikt en denkt hè, bah! Daar gaan we weer.

De vraag is: hoe maak je op een snelle, leuke en effectieve manier SWOT-analyse? En wat doe je erna?

De belangrijkste kwadranten:

Kansen en Zwaktes: op deze diagonaal vind je je actiepunten of verbeterpunten voor de korte en de lange termijn. Je focus. Als teammanager kan je de prioriteiten bepalen, maar mensen hier zelf kritisch over laten nadenken bevordert eigenaarschap.

Vergeet de sterktes overigens niet: dit is je voer voor complimenten en successen vieren met elkaar.

Op bedreigingen heb je niet direct invloed, maar het is wel goed om in kaart te brengen wat er op je af kan komen en daar je plannen voor te hebben.

In de opleiding creatief denken leer je strategische tools waarmee je in een handomdraai input hebt opgehaald. Op een leuke, verfrissende manier. Je laat daarbij de mensen echt op een andere manier denken!
missie visie statie, training vragen formuleren

Tip 3: Denken in kansen en oplossingen

Verfrissende, nieuwe ideeën zo uit je mouw schudden: sommige mensen kunnen dat klaarblijkelijk op commando. Anderen hebben weer even meer de tijd nodig. Het creatief denkproces, oftewel kansen en oplossingen bedenken met elkaar, is ideaal om met je team te doen.

Je kan er allerlei werkvormen tegenaan gooien. Toch is dit al een flinke basis om de creativiteit uit je team te krijgen en mensen zelf over oplossingen na te denken:

 1. tafels aan de zijkant en maak een U-vorm van stoelen
 2. regel een flip-over met veel vellen
 3. deel de groep op in drietallen of viertallen en geef steeds korte, concrete opdrachten mee.
 4. schrijf als groepje alles op een vel op: kwantiteit!
 5. bepaal de belangrijkste uitkomsten
 6. laat steeds iemand anders uit een groepje presenteren
 7. schrijf de antwoorden van ieder groepje groot op de flip-over op
 8. laat iedereen stemmen met stickers en maak zo je top 3 acties.

Werken in kleinere groepjes is ideaal met vier mensen per groepje en noemen we de Disneymethode.

Bijzondere training waarbij je anders leert kijken naar een vraagstuk. Leert je creativiteit te laten stromen en samen tot mooie oplossingen kan komen.
Ik zit nog met vragen! Dit is mijn nummer, kunnen jullie mij bellen?

  Programma's

  Inspiratie

  Teamontwikkeling. De eerste stap.

  Inspiratie
  Inspiratie +

  Teamontwikkeling. Van bedenken naar doen!

  Inspiratie +
  Start2Create Academy

  Trainingen & opleidingen

  Ontdek de Academy

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.