Een creatieve sessie is meer dan alleen brainstormen en nieuwe ideeën ontwikkelen. Maar wat is het precies? Waarom doen we het? Wat levert een creatieve sessie op? En bovenal: hoe faciliteer je een creatieve sessie? Je leest het hier.

Wat is een creatieve sessie?

Een creatieve sessie is een (team)sessie waarbij je op zoek gaat naar nieuwe ideeën of oplossingen, met de tools van creatief denken. Tijdens de creatieve sessie laat je de gebaande paden los en kom je op die manier tot nieuwe inzichten. 

 

Je kunt een creatieve sessie zien als teambuilding of als middel tijdens een heidag. Denken met een omweg zorgt een lach en een andere energie in de groep. De verbeelding die wordt aangezet in het brein van mensen is eigenlijk niet in woorden uit te leggen. Bovendien ontstaan er verrassende uitkomsten waar deelnemers enthousiast over zijn.

 

Een andere energie in je team

In plaats van dat ideeën en oplossingen steeds worden afgewisseld met kritiek of de zoveelste beer op de weg, en je aan het einde van de rit nog niets bruikbaars hebt, zet een creatieve sessie de mensen in een oplossingsgerichte modus. Het leidt tot anders samenwerken met elkaar en een andere energie.

Met Start2Create hebben we de HR afdeling van een groot bedrijf begeleid in een online teambuilding sessie. De standaard manier van overleggen werd doorbroken en met elkaar stapten ze uit de vaste denkpatronen.

Creatieve teamsessie

 

Concrete oplossingen dankzij creatief denken

Een van de grote winsten van een creatieve sessie tijdens een heidag is verder te kijken dan de standaard oplossingen. De weg van A naar B – de bekende route met bekende oplossingen en de bekende discussies – doorbreek je door te denken via een omweg. Diverse creatieve tools uit de creatief denken methodiek bieden een houvast waarmee je tot gestructureerde interactie en nieuwe ideeën komt. 

De sleutel van creatief denken tijdens sessies is het werken in pressure cookers. Door diverse rondes in te zetten met een maximale tijd, werken mensen geric,/’\ht naar concrete oplossingen.

Zelf creatieve tools leren

 

Een creatief denken sessie in de praktijk

Maandagochtend 9.00 de week beginnen met crimineel denken. Start2Create faciliteerde een creatieve sessie met zo’n twintig beleidsmedewerkers van gemeentes uit het hele land. Dit was onderdeel van een online congres, waarbij de hele dag werksessies waren. 

Doel was de kennis van een vakexpert aan bod te laten komen, maar niet alleen door te zenden. Start2Create begeleidde deze sessie met de creatief denken tool ‘crimineel denken’. Zo konden deelnemers op een effectieve en interactieve manier tot oplossingen komen. 

Maar wat deze creatieve sessie ook opleverde was online met elkaar netwerken op een andere manier. En een ander onderling contact dan mensen van te voren verwachtten, met een glimlach. Allemaal door in de huid te kruipen van Holleeder of Taghi.

 

Creatieve sessie faciliteren 

Zelf kun je ook een creatieve sessie voor jouw team faciliteren. Voor het faciliteren van een sessie heb je allereerst wat praktische zaken nodig:

Een creatieve sessie voorbereiden

Het allerbelangrijkste is voorafgaande aan de sessie het doel en de vraag of vragen duidelijk hebben.

Bepaal allereerst het doel van de creatieve sessie. Wil je de sessie inzetten om ideeën te genereren? Of om oplossingen en plannen die er al zijn te finetunen? Of wil je de sessie houden als teambuilding en om de sleur van vergaderingen te doorbreken? Je kan het zelfs inzetten als netwerksessie met externe stakeholders. Je doel bepaalt zowel de vraagstukken als de werkvormen die je inzet.

En dan komt het interessante deel. Je kan van te voren vraagstukken en werkvormen plannen wat je wil, maar de kunst is dit ook te kunnen loslaten. Improviseren op wat de groep aangeeft en spelen met uitkomsten van tools is hoe we met Start2Create te werk gaan. 

 

Opleiding creatief denken

 

Regelmatig begeleiden we gemeentes en organisaties bij het opstellen van visie en nota’s. In sessies met stakeholders halen we input op middels creatief denken. Zo werk je aan zowel draagvlak voor de plannen, als aan het betrokken houden van je netwerk. Dit kan in een aantal wasprogramma’s. Ontdek wat er kan in onze wasprogramma’s, of laat je vraag achter via onderstaand formulier!

Ontdek hier onze wasprogramma’s

 

Wil je een keer kennis maken, heb je vragen of wil je een creatieve sessie aanvragen? Neem dan contact op met Kyra: kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.

Of vul het formulier hieronder in.