Creatieve sessie

Een creatieve sessie is meer dan alleen brainstormen en nieuwe ideeën ontwikkelen. Maar hoe haal je nou het meeste uit een creatieve sessie? Je leest het hier.

Wat is een creatieve sessie?

Een creatieve sessie is een (team)sessie waarbij je op zoek gaat naar nieuwe ideeën of oplossingen. Tijdens de sessie laat je het liefste de gebaande denkpaden los en kom je op die manier tot nieuwe inzichten. Tools van creatief denken bieden handvatten.

Naast het genereren van nieuwe ideeën is een creatieve sessie ook een stuk teambuilding. Denken met een omweg zorgt een lach en een andere energie in de groep. De verbeelding die wordt aangezet in het brein van mensen is eigenlijk niet in woorden uit te leggen. Bovendien ontstaan er verrassende uitkomsten waar deelnemers enthousiast over zijn.

Meer over de programma’s van Start2Create

Er ontstond een hele leuke, andere dynamiek in het team!

Een effectieve sessie

In een effectieve creatieve sessie zet je mensen in een oplossingsgerichte modus. In plaats van continu kritiek en discussie wil je aan het einde van de rit iets bruikbaars hebben.

Een effectieve sessie leidt ook tot een frisse blik, nieuwe energie en anders samenwerken.

Met Start2Create begeleiden we teams en organisaties in hun vraagstukken. Of bij het maken van plannen. Hoe lastig het onderwerp soms ook is, door de glimlach die tools opleveren breken mensen meer open. 

Wil je zelf direct aan de slag met een effectieve sessie? Zet dan onze toolbox in.

Download de toolbox

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ Wij trainen professionals in creativiteit, lef en leiderschap. Een greep uit onze tools vind je in de gratis online toolbox. Zo kan je zelf al beginnen en je collega's meenemen in een effectievere brainstorm. Je ontvangt hem binnen enkele minuten in je mail.

Creatieve sessie voorbereiden in 3 stappen

1. Het doel bepalen

Wat is het hoofddoel? Wat wil je bereiken? Een van de grootste valkuilen is: te veel willen. En door te veel doelen te stellen is het lastiger concreet te worden. Het doel bepaalt uiteindelijk de vragen.

2. De vraag of vragen bepalen

Een vuistregel: hoe concreter hoe beter! Lange, wollige, abstracte zinnen met en/of erin kun je beter schrappen. Liever de creatieve sessie ophakken in kleine en korte vragen. KISS: Keep it Simple Stupid!

3. Kies effectieve tools

Zomaar ideeën roepen leidt vaak tot de dingen die al eerder bedacht waren. En toch niet zo'n succes bleken. Durf het eens heel anders aan te pakken met crimineel denken of door Donald Trump als inspiratie te gebruiken!

Rode Kaart

Een oordeel hebben we allemaal. Maar stel hem nog even uit! ‘Ja, maar…’, ‘Dat kan niet’, ‘Dat hebben we al eens geprobeerd!’. Herkenbare uitspraken? Download hier de Rode Kaart om meer uit je meetings te halen.

Creatieve sessie faciliteren 

Voor de sessie zelf is voorbereiding key.

 • Zorg voor een flip-over met voldoende vellen en markeerstiften (meerdere kleuren). 
 • Stickers om mee te stemmen is ook handig, al kan je mensen ook hun stift laten gebruiken om te stemmen op uitkomsten. 
 • Onmisbaar is ook de Rode Kaart. Dit helpt iedereen het eigen oordeel uit te stellen en het denken in kansen te vergroten.
 • Vermijd de boardroomsetting of de klassikale opstelling. Met stoelen in een halve kring en tafels tegen de wanden creëer je een hele andere energie in de groep. Cancel de boardroom maar!
Help ons bij het faciliteren van een creatieve sessie!Bel me terug.

  missie visie statie, training vragen formuleren

  Concrete oplossingen dankzij creatief denken

  Een van de grote winsten van een creatieve sessie is verder te kijken dan de standaard oplossingen. De weg van A naar B – de bekende route met bekende oplossingen en de bekende discussies – doorbreek je door te denken via een omweg. Diverse creatieve tools uit de creatief denken methodiek bieden een houvast waarmee je tot gestructureerde interactie en nieuwe ideeën komt. 

  De sleutel van creatief denken tijdens sessies is het werken in pressure cookers. Door diverse rondes in te zetten met een maximale tijd, werken mensen gericht naar concrete oplossingen.

  De tools zijn ook strategisch in te zetten tijdens een heidag.

  Hoe maak je een heidag tot een succes?

  Maandag 9:00: Crimineel denken!

  Maandagochtend 9.00 de week beginnen met crimineel denken. Start2Create faciliteerde een sessie met zo’n twintig beleidsmedewerkers van gemeentes uit het hele land. Dit was onderdeel van een congres, waarbij de hele dag werksessies waren. 

  Door de creatief denken methodieken konden deelnemers op een effectieve en interactieve manier tot oplossingen komen. 

  Wat deze sessie nog meer opleverde dan concrete ideeën? Met elkaar netwerken op een andere manier. Er was ander onderling contact dan mensen van te voren verwachtten. Allemaal door in de huid te kruipen van Holleeder of Taghi.

  Ontdek de programma’s van Start2Create

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.