Een heisessie of heidag organiseren

Een heidag of een heisessie is een sessie met het team van een bedrijf, vaak op een externe, prikkelarme locatie. Tijdens een heisessie wordt er vergaderd, worden er trainingen gevolgd en wordt er geluisterd naar seminars.

Wat is een heisessie?

Tijdens een heisessie (of heidag) ga je samen met een team op een externe locatie brainstormen, overleggen of nieuwe plannen maken voor de komende periode.

Een heisessie is een uniek moment om inspiratie op te doen voor je bedrijf. Even uit de waan van de dag stappen, vaak met een onderdeel teambuilding. Door op een externe locatie te brainstormen haal je het team uit de dagelijkse sleur en kom je tot nieuwe inspiratie.

Maar hoe zorg je ervoor dat de heisessie succesvol wordt? We leggen het je uit in 5 stappen.

1. Maak van een heidag een uniek overleg

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Hoe maak je je heidag uniek en echt anders dan het bekende overleg? Het is niet alleen een inspirerende locatie die het anders maakt.

Je kan een moderator inzetten, een spreker uitnodigen, de zaalopstelling omgooien, creatief denken of een bijzondere agenda maken.

Met onze digitale toolbox heb je praktische werkvormen en handvatten voor een creatieve heisessie.

2. Werken met concrete vragen

Essentieel tijdens een heisessie of heidag is met scherpe, concrete vragen te werken.

Hoe-vragen zorgen ervoor dat je kan denken in kansen en mogelijkheden. In een waarom-vraag zit vaak een bepaalde lading of geschiedenis. Een wat of welke vraag leidt vaak tot een opsomming wat al geprobeerd is.

Hoe kunnen we…?
Hoe zorgen we ervoor dat…?

3. Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN!’

‘Ja, maar…’, ‘dat kan niet’ of ‘dat hebben we al eens geprobeerd!’ Voor je het weet vliegen deze uitspraken je om de oren. Of betrap je jezelf erop. Dit is waar de automatische denkpatronen de kop op steken. Zo’n 98% van wat er in het brein gebeurd zijn automatismen.

Door actief ‘Ja, EN’ te benutten kan je dit doorbreken.
‘Ja, en hoe kan het wel?’
‘Ja, en hoe zie jij dat voor je?’

De kracht van ‘Ja, EN’ is dat je kan voortbouwen op wat een ander zegt. Het maakt het makkelijker op elkaar door te liften, in plaats van dat je de woorden van een ander afschiet.

De Rode Kaart kan je hierbij helpen. We hebben allemaal last van een oordeel, maar stel hem nog even uit. De Rode Kaart is een stok achter de deur.

4. Voorkom de Poolse landdag

Het laatste wat je waarschijnlijk wilt is dat:

 • een heisessie een Poolse landdag wordt
 • dat de een steeds meer spreektijd heeft dan de ander (en de stille mensen stil blijven)
 • er geen concrete acties uit de dag komen.

Wat je kan doen:

 • Werken met korte opdrachten (pressure cookers) in tijdsblokken. Ruim bijvoorbeeld 20 of 30 minuten in voor een vraagstuk.
 • De Disney-methode: uiteengaan in groepen van 4. Dit zorgt dat mensen meer gelegenheid hebben zich uit te spreken en het maakt meer creativiteit los. Uitkomsten deel je daarna weer met elkaar.
 • KISS & FUN. Vaak willen we te veel. Dus, KISS: Keep it Simple Stupid. Minder doelen ophangen aan de dag. En maak tijd voor FUN: verbinding en elkaar beter leren kennen, ook al werk je al jaren samen.

5. Laat mensen stemmen

Een manier om erachter te komen wat mensen van iets vinden, is de vraag in de groep te gooien. Wat je ook kan doen is stemmen. Zo voorkom je dat:

 • er een ijzige stilte valt na je vraag
 • je niet de onderste steen boven krijgt
 • iemand (wéér) veel aan het woord is
 • kansrijke ideeën onderbelicht blijven

Gebruik stickers of zelfs (nep)geld om te ontdekken waar de groep het meeste achter staat. De stemuitslagen helpen je bovendien prioriteiten te stellen en je follow-up makkelijker te maken. Zo maak je je heidag efficiënter.

Ik zoek facilitators voor onze heisessie.Bel me terug!

  Waarom Start2Create?

  Geen ‘Ja, maar…’, wel ‘Ja EN…!’ Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van steeds een beperking op te leggen. Start2Create daagt je uit anders te denken tijdens een heisessie of heidag. Of het doel nu teambuilding is of het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

  Ontdek Start2Create

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.