Tijdens een heisessie (of heidag) ga je samen met een team op een externe locatie brainstormen, overleggen of nieuwe plannen maken voor de komende periode.
Een heisessie is een uniek moment om inspiratie op te doen voor je bedrijf. Even uit de waan van de dag stappen, vaak met een onderdeel teambuilding. Door op een externe locatie te brainstormen haal je het team uit de dagelijkse sleur en kom je tot nieuwe inspiratie.
Maar hoe zorg je ervoor dat de heisessie succesvol wordt? We leggen het je uit in 5 stappen.
Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Hoe maak je je heidag uniek en echt anders dan het bekende overleg? Het is niet alleen een inspirerende locatie die het anders maakt.
Je kan een moderator inzetten, een spreker uitnodigen, de zaalopstelling omgooien, creatief denken of een bijzondere agenda maken.
Met de Toolbox geven we je alle handvatten die je nodig hebt bij een creatieve heisessie.
‘Ja, maar…’, ‘dat kan niet’ of ‘dat strookt niet met onze toekomstplannen!’ Voor je het weet worden deze uitspraken geroepen. Men ziet de beren op de weg, in plaats van kansen. Denken in oplossingen, kritiek en verdediging wisselen elkaar af voor je het weet. Daarom, lift op elkaar door in plaats van dat je elkaar afschiet.
In alles wat er gezegd wordt zit iets waar je wat mee kan. Hoe bewaak je dat proces? De Rode Kaart kan je hierbij helpen. We hebben allemaal last van een oordeel, maar stel hem nog even uit. De Rode Kaart kan je als stok achter de deur gebruiken. Bovenal houdt iedereen zichzelf scherp!
Het laatste wat je wilt is dat een geplande brainstorm een Poolse landdag wordt. Of dat de een steeds meer spreektijd heeft dan de ander. Werken met tijd kan een uitkomst zijn.
Je kan werken met blokken (bijvoorbeeld na elke 1,5 uur een goede pauze), een maximale spreektijd of met pressurecookers werken. Je kan ook korte blokken maken van 20 of 30 minuten, waarbij steeds een hele specifieke vraag behandeld wordt.
Valkuil nummer 1: te veel willen! Daarom is onze tip KISS. Keep it Simple Stupid.
Een manier om erachter te komen wat mensen van iets vinden, is de vraag in de groep te gooien. Wat je ook kan doen is stemmen. Zo voorkom je dat:
Gebruik stickers of zelfs (nep)geld om te ontdekken waar de groep het meeste achter staat. De stemuitslagen helpen je bovendien prioriteiten te stellen en je follow-up makkelijker te maken.
Ben je directeur van de organisatie of de voorzitter van de club, dan ben je waarschijnlijk ook degene die de visie wil bewaken of neerzetten. Misschien denk je hierbij wel vijf of tien stappen vooruit.
Door een heisessie kan je er echter ook achter komen dat er meer moet gebeuren dan je eerst had verwacht. En je weet waar je als organisatie nog tekort komt. Het is aan jou de beslissingen te maken die nodig zijn om de organisatie te laten groeien.
Geef mensen na afloop de tijd en ruimte om te experimenteren.