Doelstellingen bepalen voor jouw organisatie

Hoe bepaal je het grote doel voor je organisatie? Ga je voor de stip op de horizon, of stel je je doel op een andere manier? 

Als je het grote plaatje helder hebt en een duidelijk doel stelt, dan kan je het benutten voor de ontwikkeling van je organisatie. Alleen, hoe stel je de juiste doelen? Je leest het hier.

Doelen bepalen voor je organisatie

Er is een grote kans dat dit met de paplepel ingegoten is: als je weet waartoe je organisatie op aarde is (missie) en je ook de toekomstdroom van je organisatie hebt geformuleerd (visie), is het vaak de volgende stap hier strategische doelen aan te hangen. De missie en visie van het bedrijf zijn duidelijk en je weet wat je als organisatie wilt bereiken. 

Door doelstellingen smart te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) kun je op een eenvoudige manier doelen stellen en kijken of je jouw doel bereikt hebt. Echter zijn er verschillende manieren om de doelen van jouw bedrijf te formuleren. We behandelen de twee belangrijkste, namelijk de stip op de horizon en de BHAG. 

  1. De stip op de horizon 

De stip op de horizon is de meest bekende manier om het toekomstdoel van de organisatie neer te zetten. De stip op de horizon zijn vaak smart doelstellingen die meetbaar en haalbaar zijn, en gesteld zijn voor over zo’n 3 of over 5 jaar. 

De stip op de horizon is niet een doel waar je terug van deinst of waar je twijfels van hebt of het haalbaar is. In die zin is het ook een veilig doel. Het invullen van rollen en verdelen van verantwoordelijkheden zijn hier vaak aan gekoppeld.

Lees meer over De stip op de horizon

Commerciële doelstellingen of financiële doelen zijn een andere manier om naar de toekomst te kijken. Deze zijn ook te combineren met andere (grote) doelen. Wat wil je qua omzet gerealiseerd hebben over 10 jaar, over 5 jaar, over 1 jaar en over een kwartaal?

  1. De BHAG: Big Hairy Audacious Goal

Ook steeds vaker wordt de BHAG ingezet. De BHAG staat voor ‘Big Hairy Audacious Goal, oftewel het grote, gekke doel. De BHAG is bedacht door Jim Collins en werd voor het eerst gepubliceerd in het boek ‘Built to Last: Successfull Habits of Visionary Companies‘ (Jim Collins and Jerry Porras). 

Het is een zeer gedurfd doel, dat net wel, net niet haalbaar is. Zo stelde Nike ooit het doel ‘Adidas vermorzelen’. Je stelt het doel dus verder – en anders – dan een stip op de horizon. Als dit grote doel twijfel oproept, namelijk of het wel echt haalbaar is, dan zit je goed. 

Uiteindelijk levert de BHAG je dit op:

  • Samen ergens de schouders onder kunnen zetten
  • Een lach en andere energie
  • Het blijft op het netvlies van je medewerkers, want het spreekt tot de verbeelding
  • Op een andere manier je strategische keuzes maken en medewerkers die zelfstandig keuzes kunnen maken

Ontdek meer over de BHAG

Voordelen van een duidelijk hoofddoel voor je organisatie

Zichtbaarheid van het hoofddoel en erover communiceren geeft energie. Dat kan zijn het grote doel zichtbaar ophangen of het regelmatig noemen in meetings. Door een doel zichtbaar te maken zorg je ervoor dat het doel gaat ‘leven’ binnen een organisatie en het makkelijker wordt om het doel te bereiken.

Met een duidelijk hoofddoel voor ogen kan je mensen ook zelfstandiger beslissingen laten maken. Een antwoord is dan eerder gevonden of een besluit heb je zelfstandig kunnen maken, zonder hulptroepen in te hoeven schakelen. Men kan het antwoord namelijk tegen het doel hangen. ‘Zorgt dit ervoor dat het sneller bereikt wordt?’

Behaal doelstellingen met creatief denken

Het proces na het bepalen van doelstellingen is essentieel. Je kan als organisatie namelijk prachtige doelstellingen hebben, maar het wordt pas echt leuk als de doelen behaald worden. Anders denken of omdenken kan je ook in deze gevallen heel goed benutten, om jezelf en je medewerkers uit de geijkte denkpaden te krijgen, om zo het doel te bereiken.

Je denkt er misschien niet als eerste aan, maar creatief denken methodieken kan je benutten om: 

  • anders te kijken naar doelen stellen.
  • out of the box denken bij het vinden van oplossingen, om een einddoel te bereiken.
  • concrete acties / actieplannen te koppelen aan doelen, met eigenaarschap voor de medewerkers. 

Verder heeft het impact op teambuilding en kan je de organisatiecultuur ermee beïnvloeden. Met creatief denken heb je ook invloed op de zachte kant van de organisatie. Denk aan:

  • de neuzen dezelfde kant op te krijgen bij directie- of bestuursleden,
  • spreektijd beïnvloeden: je kan stille mensen aan het woord krijgen en degenen die juist erom bekend staan het vaakst aan het woord zijn, meer ruimte laten bieden aan anderen
  • de ‘ja, maar…’ discussies doorbreken.
  • draagvlak, eigenaarschap en energie te creëren bij stakeholders in de hele organisatie.

Strategie ontwikkelen met een toekomstdoel

Een commerciële doelstelling, een BHAG of stip sluiten elkaar niet uit. Sterker nog, ze kunnen heel goed naast elkaar bestaan. Het belangrijkste is, hoe kan je ze benutten voor je strategie? Want, uiteindelijk moet je er wel wat mee doen. 

Strategie ontwikkelen kan middels diverse modellen en schema’s. Zo kan je je hoofddoel verder uitwerken.

Tip: KISS. Keep it Simple Stupid.

Lukt het jou om je strategie op één A4 te noteren?

Strategie ontwikkelen (link naar Strategie bepalen na het stellen van doelen)

Met Start2Create laten we op een dynamische manier mensen anders denken. Over de toekomst van de organisatie, maar ook over praktische vraagstukken en voor teambuilding. Dat doen we aan de hand van creatief denken, in diverse ‘wasprogramma’s’. Meer over de programma’s lees je hier.

Meer weten?

Wil je meer informatie? Vul het formulier hieronder in, of neem contact met ons op via kyra@start2create.nl of etienne@start2create.nl. Bellen kan ook: 06-19836263 (Kyra).