Module Vrijwilligersmanagement

Ben je als vereniging op zoek naar meer handjes? En als je eenmaal handjes hebt, hoe zet je hen dan in? En hoe houd je je vrijwilligers tevreden? In de online module Vrijwilligersmanagement vind je een schat aan inspiratie, tips en handvatten voor jouw club.

Start2Create heeft deze module ontwikkeld samen met NOC*NSF.

Een oproep op de website, een vakje aanvinken op een formulier als je net lid bent, mensen aanspreken. Misschien heb je al van alles geprobeerd om mensen actief te krijgen als vrijwilliger, maar levert het niet voldoende op. Of, als je wel handjes hebt, kan die hele boel aan vrijwilligers managen ook nog best een klus zijn.

In deze module dagen we je uit om op een andere manier naar vrijwilligersmanagement op je vereniging te kijken. Wel op een iets andere manier dan je zou verwachten. Met o.a. creatief denken. Dat doen we voor het eerst online! We laten je met enkele praktische tools de vereniging in gaan. Je blijft niet alleen achter je computer zitten! We bieden we je ook inspiratie en tips om je op weg te helpen. Ontdek wat creatief denken voor jouw vereniging kan betekenen.

Meer over creatief denken

 

Wat heb je aan de module Vrijwilligersmanagement?

Als je (bijna) elke dag met je vereniging bezig bent, is het wel eens een uitdaging met een andere, frisse blik naar je vereniging te kijken. Of uit vaste denkpatronen te stappen. Je zoekt oplossingen, maar komt niet tot nieuwe ideeën. Je gaat met mensen in gesprek, maar hoort vooral de problemen in plaats van werkende oplossingen. 

En de kans is groot dat als je naar nieuwe ideeën of oplossingen zoekt je een van deze uitspraken een keer tegen komt:

Ja, maar…

Dat kan niet…

Dat hebben we al eens geprobeerd…

Dat kost te veel geld!

De weg naar een oplossing of nieuw idee is als het ware geblokkeerd. Je komt op steeds dezelfde plannen uit, of er ontstaat een keer frustratie weerstand.

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.”

We schudden wel de boel even op en zetten je anders aan het denken. Door op een andere manier met een vraag bezig te zijn kan je tot verrassend nieuwe inzichten en plannen voor jouw club komen. 

Een gouden ei bieden we niet. We bieden je wel inspiratie, nieuwe inzichten en kennis van experts. We doorbreken vaste denkpatronen. We doorbreken de manieren waarop je het altijd al hebt gedaan.
Je kan met praktische opdrachten en werkvormen aan de slag.

 

Waarom online?

Met deze module heb je de vrijheid om onderdelen in je eigen tempo op te pakken. Je begint wanneer je wilt, je stopt wanneer je wilt. Je zit niet vast aan verplichte opdrachten of vast geplande bijeenkomsten, maar kan de dingen eruit pakken die je interessant en bruikbaar voor je vereniging vindt. Je past de opdrachten ook toe wanneer het jou en anderen uitkomt. Als bestuur, of juist met andere mensen van de vereniging, zodat je als bestuur niet alles zelf hoeft te doen.

 

Online vs. offline

De online module is vooral een hulpmiddel, dat je op allerlei manieren kan gebruiken op je vereniging. Het volgen van de module is niet gelijk dé oplossing, maar het daagt je uit anders te kijken. Op een andere manier tot input te komen. Tot een andere aanpak te komen. Een opzet tot concrete plannen die je op weg helpen je vraagstuk op te lossen.

Als je bij een van de sessies van Start2Create bent, is het grootste verschil dat je creatief denken in een groep ervaart. Er komen bijvoorbeeld weer andere ideeën uit een groep met twintig mensen, dan uit een 1-op-1 gesprek. Het proces van meeliften op elkaars ideeën werkt aanstekelijk en leidt tot andere uitkomsten.

Door met andere deelnemers creatief te denken leer je elkaar niet alleen (op een andere manier) kennen, zo breng je elkaar ook weer op andere ideeën. Daarnaast halen we specifieke vraagstukken op uit de groep. Welke doelgroep vrijwilligers zou je bijvoorbeeld op je club actief willen krijgen? Daar passen we dan een van onze vele tools op toe.