Anders denken: de weg naar zakelijk succes

Ontdek hier hoe anders denken kan bijdragen aan het behalen van doelen en zakelijk succes.

Waarom anders denken het nieuwe denken is 

Wat is anders denken? Uit de gebaande denkpaden stappen en bestaande patronen loslaten. Door op een nieuwe manier na te denken over vraagstukken, met de tools van creatief denken kom je tot andere ideeën en sneller tot resultaat. En, anders denken levert veel meer op dan dat. 

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Sterker nog, in deze tijd hol je misschien wel heel hard achteruit. Oude patronen houden vernieuwing tegen. Dat zijn de oude overlegstructuren en de bekende discussiesDaarom is anders denken het nieuwe denken. Je ontdekt nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden en je komt tot een nieuwe energie met de mensen met wie je werkt.

“Door anders denken bereiken we meer in korte tijd. Het helpt bij vernieuwing van de organisatie.” - bestuur

De 4 voordelen van anders denken

Out of the box. Creatief. Anders denken. Omdenken. Misschien ken je wel mensen die het ene na het andere idee uit de mouw schudden.

Anders denken is onmisbaar om te blijven doorontwikkelen als team of organisatie. Maar hoe doe je dat? En wat is het precies? Je ontdekt het in de video.

Door anders te kijken naar vraagstukken, met behulp van creatieve tools benut je je denkkracht – en die van anderen –  op een andere manier.

Training creativiteit en anders denken

 

 

Voordeel 1: Tot onverwachte en gerichte oplossingen komen in korte tijd

Door anders te denken doorbreek je de bekende discussies als ‘ja, maar…’ of ‘dat kan niet!’. Oftewel de momenten waarop anderen – of jijzelf – vooral beren op de weg zien. En voor je het weet ben je drie vergaderingen van twee uur verder. 

Met de tools van creatief denken doorbreek je deze geijkte denkpaden en kom je in korte tijd tot werkbare oplossingen. Je komt er niet alleen achter wat blinde vlekken van je organisatie zijn, je ontdekt ook kansen die je eerst over het hoofd zag.

“Ik vraag me af waarom we zulke lange teamvergaderingen hebben, als het ook in 8 minuten kan.” - Directeur basisschool

Voordeel 2: Anders denken geeft een nieuwe energie in een team

Het is vooral leuk, iedereen kan het en het geeft een nieuwe energie in je team of organisatie. De omweg van anders denken geeft namelijk ook een andere beleving en een andere setting binnen de groep.

Voordeel 3: Draagvlak creëren 

Het lastigste is misschien wel als je zelf al láng ziet hoe het anders kan. Door met anderen bijvoorbeeld creatief te denken, ontstaan de oplossingen bij degenenen om wie het draait. Zij worden dan eigenaar van het idee en daarmee creëer je meer betrokkenheid dan in een standaard discussie. Je werkt dan aan het creëren van draagvlak voor op de lange termijn.

“Het achterstevoren beginnen is me heel erg bijgebleven. Dan kan je alles wat mis gaat laten rusten en je kan gewoon dóór met elkaar. Dat is zo leuk om te ontdekken,” aldus een deelnemer aan de training creatief denken.

Training creativiteit en anders denken

Voordeel 4: Vergroten van de wendbaarheid van de organisatie

Anders kijken naar vraagstukken helpt je bewust te worden van nieuwe wegen die je als organisatie kan inslaan. Die wegen kan je doorgaans niet binnen een mum van tijd bedenken, zeker niet als je je er zelf op blind staart. 

Met verschillende technieken uit de ‘creatief denken’ methodiek zorg je ervoor dat de medewerkers er zelf achter staan en er zelfs blij van worden. Brainstormen met praktische tools blijkt dan minder tijd te kosten en efficiënter te zijn dan de route met allerlei discussies.

Hoe doe je dat, anders denken? 

Iedereen kan het. Het zit opgesloten in ons DNA. Alleen, hoe doe je dat dan, anders denken? Soms lijkt het een gave, als iemand aan de lopende band unieke ideeën roept of continu oplossingen bedenkt waar je zelf versteld van staat. 

Belangrijkste tip: ‘Ja, EN’ in plaats van ‘Ja, maar’

De kern om tot resultaat te komen is: doorliften, in plaats van een nieuw idee van een ander (of van jezelf) af te schieten

Door de systemen waarin we opgroeien en werken wordt de creativiteit vaak lamgeslagen. Dus wijt het vooral niet te veel aan jezelf als het je niet in een keer lukt. Met creatieve tools van de creatief denken methodiek van Start2Create heb je gelukkig diverse manieren om toch tot creatieve oplossingen te komen.

Ontdek de tools uit onze toolbox 

Met Start2Create zetten we teams en organisaties in de ‘Ja, EN’ door middel van creatief denken methodiek. Anders denken werkt het beste door oordeel uitstellen. Door middel van korte pressure cookers en verrassende opdrachten doorbreek je de vaste denkpatronen, op een leuke manier. 

Ontdek onze programma’s voor organisaties

Wil je een keer kennis maken, heb je vragen over anders denken of wil je een creatieve sessie aanvragen voor je bedrijf? Neem dan contact op met Kyra: kyra@start2create.nl. Of vul het formulier in.  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.