Creatieve modus

Heb je wel eens een fantastisch idee en wordt dat even fanatiek de grond in geboord door een collega? Of heb je juist moeite in een creatieve modus te komen? Ontdek hier hoe je je eigen creatieve modus, en die van anderen, kan aanwakkeren. Met kennis van kleuren.

Misschien weet je al wat over kleuren in communicatie – rood, geel, groen en blauw. Of misschien niet. Of ben je het gladweg vergeten. Hoe zit het ook alweer?

Cursus kleurencommunicatieGeel: staat bekend om creativiteit. Wil plezier maken. Breekt het ijs. Lost conflicten op. Bewust van de sfeer in de groep. Zoekt gezelligheid.
Rood: staat bekend om snelheid. Hakt knopen door. Neemt de leiding. is direct. Is concreet. Wil resultaat.
Blauw: staat bekend om oog voor details. Bedenkt alle stappen. Zoekt logica. Werkt gestructureerd. Onderzoekt en analyseert.
Groen: staat bekend om willen helpen. Wil het beste resultaat. Pakt verantwoordelijkheid. Luistert. Toont respect. Hecht waarde aan normen en waarden.

Dat even in een notendop. Krijg je nu nog steeds kortsluiting, of weet je van jezelf niet welke dosis je hebt van welke kleur? Doe dan onze online kleurentool. In 8 stellingen (en 3 minuten) ben je klaar.

Ontdek je kleur

 

Hoe zet je je creatieve modus aan?

Wat heb jij nodig om je eigen creativiteit aan te wakkeren, als je alleen thuis of alleen op kantoor werkt? Is het voldoende slaap, een bak koffie, een inspirerend krantenartikel of misschien wel bepaalde muziek? Doe het. Haal het erbij. En je kan nog meer doen.

 

Train je brein

Er zijn ontzettend veel manieren om je brein te trainen. Met Start2Create geen gekke vormen, getallen of puzzels. We zetten diverse creatief denken tools in als werkvorm. Fase 1 in een tool is denken met een omweg. Dat kan op tig manieren. Denk aan outbox denken, elementen stapelen of de kenmerken van clown Bassie gebruiken. In die divergerende fase train je eigenlijk al je brein.

 

 

Out-of-the-Box denken

Daag jezelf uit eens Out-of-the-Box te denken. Maar dan ook echt Out-of-the-Box. Door een grote, gekke, onrealistische oplossing voor iets te vinden. Doe dat op een vraagstuk waar je tegenaan loopt.

Begin niet te ingewikkeld. Vaak zijn we kampioen in alles meteen willen oplossen. Als je voor het eerst creatief denken gaat toepassen, en al helemaal alleen, begin dan eerst met een wat makkelijkere vraag. Hoe het werkt? Lees het in ons artikel ‘Spelen met jezelf‘.

Iemand met hoofdstijl geel zal deze werkvorm misschien makkelijker vinden dan iemand met hoofdstijl blauw. Blauw, wees niet teleurgesteld als het de eerste keer niet lukt. Je kan je brein trainen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. En in een andere tool blink je weer uit. Of bij het meeliften, of bij het concreet maken van plannen.

Creatief denken kan ook in online meetings. Kijk of je een sessie kan doen met ‘kleuren’ mensen die net even anders denken dan jij.

 

Meer over creatief denken

 

Hoe krijg je je team in een creatieve modus?

Wijs een iemand aan die de brainstorm leidt, en een ander die schrijft. En blijf, als koppel, uit de inhoud. Laat de rest van de groep het denkwerk doen.

Opleiding creatief denken kortHoe zetten wij als Start2Create kleuren in als we met groepen aan de slag gaan? Aan de ene kant houden we rekening met de kleursamenstelling in groepen. Een groepje met overwegend groen kàn er wel eens lang over doen, waar een groepje met veel rood vaak heel snel klaar is. Een groepje met overwegend geel kan fantastisch absurd denken, maar loopt wel eens vast bij het concreet maken. Terwijl een groepje met overwegend blauw niet uit de vaste denkkaders lijkt te komen. Daarom mixen we. Of, we sturen bij in de groepjes tijdens de tools.

Hoe creatief denken uitpakt heeft ook met de eigen verwachtingen te maken. En je eigen kennis van kleuren en hoe je een brug weet te slaan met de stijlen in een groep.

Heb je zelf hoofdstijl rood en wil je als facilitator snelheid maken, dan vraagt een groep met veel groen je wat langzamer te gaan. Je krijgt dan wel weer de beste en meest doordachte plannen, dat staat daar tegenover. Terwijl jij weer degene bent die regie over de tijd kan nemen. In pressurecookers: dan werkt creatief denken het beste. Zet die timer maar aan.

Met hoofdstijl geel weet je op gevoel bij te sturen en te improviseren, mensen te enthousiasmeren of aan het lachen te maken op de juiste momenten. Met je feitelijke kennis van de tools kan je zomaar een waanzinnige meeting leiden.

 

Zelf de tools leren?

Dat kan. Wij geven de tools die wij inzetten ook door. In een opleiding en in online trainingen. Benieuwd wat er op het programma staat? Kijk dan hier.

 

Heb je vragen of wil je een keer sparren? Laat het hieronder weten!