Creatieve modus

Heb je wel eens een fantastisch idee en wordt dat even fanatiek de grond in geboord door een collega? Of heb je juist moeite in een creatieve modus te komen? Ontdek hier hoe je je eigen creatieve modus, en die van anderen, kan aanwakkeren.

Hoe zet jij je creatieve modus aan?

Wat heb jij nodig om je eigen creativiteit aan te wakkeren, als je alleen thuis of alleen op kantoor werkt? Is het voldoende slaap, een bak koffie, een inspirerend krantenartikel of misschien wel bepaalde muziek? Doe het. Haal het erbij. En je kan nog meer doen.

De basis voor een creatieve modus

Daag jezelf eerst uit zo veel mogelijk ideeën te genereren. Laat je eigen oordeel daarbij niet in de weg staan. Ons brein is zo opgebouwd dat we geneigd zijn in de ‘Ja, maar…’ te schieten. Niet heel erg bevordelijk voor de creatieve modus, eigenlijk.

Door je oordeel uit te stellen en te gaan voor kwantiteit breek je al een groot deel van de creativiteit open. Ga in fase 2 pas vooral voor het maken van keuzes en kwaliteit. Convergeren is dat.

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Train je brein met onze toolbox

Er zijn ontzettend veel manieren om je brein te trainen. Met Start2Create zetten we onder andere de creatief denken methodiek in. We hebben verschillende soorten tools om je uit de geijkte denkpaden te laten stappen. Door de tools train je je brein in het bedenken van nieuwe oplossingen. Je stapt uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN.’

Dat kan op heel veel verschillende manieren. Denk aan out of the box denken, elementen stapelen of de kenmerken van clown Bassie gebruiken. In die divergerende fase train je eigenlijk al je brein.

Alvast beginnen? Dan hebben we een gratis digitale toolbox voor je.

Download de toolbox

Out-of-the-Box denken

Daag jezelf uit eens Out-of-the-Box te denken. Maar dan ook echt Out-of-the-Box. Door een grote, gekke, onrealistische oplossing voor iets te vinden. Doe dat op een vraagstuk waar je tegenaan loopt.

Begin niet te ingewikkeld. Vaak zijn we kampioen in alles meteen willen oplossen. Als je voor het eerst creatief denken gaat toepassen, en al helemaal alleen, begin dan eerst met een wat makkelijkere vraag. Hoe het werkt? Lees het in ons artikel ‘Spelen met jezelf‘.

Heb je moeite met creatief denken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Hoe vaker je je brein hierin traint, hoe beter je erin wordt.

Meer over creatief denken

 

Ik wil meer weten over creatief denken!Bel me terug.

    Hoe krijg je je team in een creatieve modus?

    Als je anderen wil aanzetten tot creatief denken, dan is ook het uitstellen van je eigen oordeel key. Door iets af te schieten en redenen te bedenken waarom iets niet zou lukken, demp je de creatieve modus van een ander.

    Stel daarentegen steeds de vraag: ‘En hoe kan het wel?’

    En verder:

    • Blijf als facilitator uit de inhoud.
    • Wijs een schrijver aan, zodat jij kan focussen op de groep. En dus meer regie hebt.
    • Schrap de post-its en gebruik flip-over vellen. Door de antwoorden groot op te (laten) schrijven op een vel, kunnen mensen elkaars antwoorden als inspiratie gebruiken. En is meeliften op elkaar makkelijker.
    • Laat de groep het denkwerk doen, houd je eigen ideeën nog even voor je.

    Kleuren en creativiteit

    Misschien weet je al wat over kleurencommunicatie – rood, geel, groen en blauw. Hoe zit het ook alweer? Met Start2Create werken we met LIFO® (Life Orientations).

    Geel: staat bekend om creativiteit. Wil plezier maken. Breekt het ijs. Lost conflicten op. Bewust van de sfeer in de groep. Zoekt gezelligheid.
    Rood: staat bekend om snelheid. Hakt knopen door. Neemt de leiding. is direct. Is concreet. Wil resultaat.
    Blauw: staat bekend om oog voor details. Bedenkt alle stappen. Zoekt logica. Werkt gestructureerd. Onderzoekt en analyseert.
    Groen: staat bekend om willen helpen. Wil het beste resultaat. Pakt verantwoordelijkheid. Luistert. Toont respect. Hecht waarde aan normen en waarden.

    Weet je van jezelf niet welk kleurenprofiel je hebt? Doe dan onze online kleurentool. In 8 stellingen (en 3 minuten) ben je klaar.

    Ontdek je kleur

    Hoe zie je de kleuren terug in creatieve sessies?

    Iemand met overwegend groen kan er wel eens langer over doen. Bij een groep met overwegend hoofdstijl groen ligt het tempo wat lager. Daarentegen tref je wel weer erg uitgedachte plannen!

    Iemand met rood is er vaak snel klaar mee. Is de groep overwegend rood? Dan is er behoefte aan tempo. Knopen worden makkelijk doorgehakt en de mensen zijn al snel klaar voor actie.

    Een groepje met overwegend geel brengt de sfeer erin en kan fantastisch absurd denken, maar loopt wel eens vast bij het concreet maken.

    Een groepje met overwegend blauw kijkt vaak feitelijk. Absurd denken kan dan wat lastiger zijn, maar het concreet maken en de stappen van een plan uitdenken is weer een kracht.

    Daarom mixen we met Start2Create de mensen zo veel mogelijk.

    Zelf leren hoe je anderen in een creatieve modus zet?

    Dat kan. Wij geven de tools die wij zelf inzetten in sessies ook door, in de opleiding Facilitator creatief denken. Je leert ook meer dan alleen de stappen van de tools. Faciliteren, presenteren en omgaan met weerstand is ook onderdeel van het programma.

    Meer over de opleiding

    Heb je vragen of wil je een keer sparren? Laat het hier weten!



      Kyra van Leeuwen

      Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

      Etienne Verhoeff

      Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

      Daniëlle Krijger

      Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.