Mythes in non-verbale communicatie

Als mens communiceren we de hele dag door non-verbaal. Met ons lijf, ons gezicht en een hele set aan bewegingen. Er gaan tal van mythes de ronde. Denk aan 'met de armen over elkaar' betekent een gesloten houding. Wat zijn aannames en waar kan je van uit gaan? Je leest het hier.

Wat is non-verbale communicatie?

Als mens communiceren we non-verbaal de hele dag door. We maken onbewuste bewegingen, we spreken met een bepaalde intonatie of we kleden ons op een bepaalde manier. In deze blog ontdek je meer over lichaamstaal, wat mythes zijn en hoe je bewegingen kan interpreteren.

Iemand staat met zijn armen over elkaar. Dat is een gesloten houding!‘ Mythe! De echte betekenis: je geeft jezelf een knuffel en daarmee extra comfort.

Betekent naar links boven kijken of iemand liegt?
Nee. Het enige wat je echt over een gezicht kan zeggen is of er wel of niet een verhoogde spanning is. Er kán discomfort zijn op dat moment.

Veel betekenissen die we ontlenen aan non-verbale communicatie zijn op aannames berust. Waar kan je wel en niet van uit gaan? Hier lees je over:

  • Onderscheiden van comfort vs. discomfort
  • Pacifiers
  • Fight, flight en freeze

Non-verbale communicatie: Comfortabel of oncomfortabel?

In non-verbale communicatie kan je onderscheid maken tussen comfortabele en oncomfortabele bewegingen. Die kan je aflezen aan het gezicht of de totale lichaamsbewegingen. 

Comfort kan je aflezen aan een ontspannen spierspanning, zoals een gladgestreken voorhoofd. Bij discomfort zie je een verhoogde spierspanning. En dat laat zich in fracties van seconden zien. Bijvoorbeeld: de lippen die op elkaar geperst zijn, gespannen vingers, opgetrokken schouders of een neus die optrekt (hè bah, dat is vies). Of een kin die meer naar binnen trekt.

Wat kan je over zo’n beweging zeggen? Eigenlijk niet veel, behalve dat je een verhoogde spierspanning waarneemt. Waak voor eigen aannames en grijp het moment aan om door te vragen.

Pacifiers

Pacifiers zijn een diverse set aan bewegingen die we onbewust maken om onszelf gerust te stellen. Iedereen heeft een eigen set aan bewegingen.

Denk aan:

  • Met een vinger strijken over de neus of wang, of in de hals
  • Met je handen over je armen of over je benen strijken
  • Minuscule bewegingen maken met de handen
  • Met de armen over elkaar (een self-hug)

Benieuwd waar wij onze inspiratie vandaan halen? Joe Navarro. Oud-FBI agent en lichaamstaal expert.

Fight, flight, en freeze

Je amygdala is het deel in het brein dat in de eerste 18 maanden van je leven gevormd is en waar bepaalde aannames (registratie van gevaar) in opgeslagen liggen. Fight, flight en freeze reacties vinden hier ook hun oorsprong. 

Er zijn grofweg drie types (en een mix daarvan) en zo kan je ze onderscheiden:

Fight types – Willen handelen. In de actie willen om in beweging te kunnen blijven. Ze schromen niet een conflict of grens op te zoeken.

Flight types – Dit betekent niet het letterlijk wegrennen uit de situatie, maar het wegrationaliseren van emoties. Flight types hebben tekst en structuur en willen graag dingen begrijpen. Ze zijn voorbereid en hebben antwoorden klaar liggen.

Freeze types – Zij gaan graag de relatie en het contact met anderen aan. Uit informele gesprekken halen zij energie. Zij doen pogingen om verbinding te zoeken.

Gesprekstechnieken effectief inzetten

Oordeel uitstellen en doorvragen!

De eerstvolgende keer dat je iemand ‘boos’ of ‘argwanend’ ziet kijken, herken dit dan als je eigen oordeel. Het kan zelfs zo zijn dat de ander:
– aandachtig naar je luistert
– jouw informatie actief verwerkt
– meer wilt weten

De manier om erachter te komen wat je gesprekspartner bedoelt – of hoe die in het gesprek zit – is: doorvragen.

In de training gesprekstechnieken van Start2Create leer je over verschillende communicatiestijlen en ontdek je hoe je je eigen brein op een andere manier aan kan zetten.

Ontdek de aanpak van Start2Create

Start2Create begeleidt en traint organisaties in anders denken en communicatie. Met onze facilitators tref je geen lange saaie zit, presentaties of voor de hand liggende oefeningen. Wat wel? Inzichten uit onverwachte hoek en tal van verrassende oefeningen. En, met de interactie en dynamiek zorgen we ook vaak genoeg voor een lach.

Start2Create combineert LIFO® kleurencommunicatie met de kennis van non-verbale communicatie. Een combinatie die maakt dat je nog meer kan halen uit je gesprekstechnieken.

Dit passen we toe als we sessies voor teams of organisaties begeleiden. Of, je kan je communicatievaardigheden bij ons verder trainen in de Start2Create Academy.

Ik wil meer weten!



    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

    Daniëlle Krijger

    Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.