Divergeren en convergeren

Convergeren en divergeren helpen de creatieve denkprocessen en besluitvorming. In Jip en Janneke taal: genereer eerst zo veel mogelijk ideeën. Daarna ga je pas de keuzes maken.

Wat is divergeren en convergeren?

Divergeren is het proces waarbij je je denkruimte vergroot door het genereren van een breed scala aan ideeën, opties, of oplossingen voor een specifiek probleem of vraagstuk. Divergeertechnieken zijn ontworpen om creativiteit te stimuleren en om te werken met verbeelding. Convergeren is de fase van het maken van keuzes.

Divergeren en convergeren biedt een kansrijk stappenplan voor het ontwikkelen van oplossingen of innovatieve ideeën. Toch liggen er valkuilen op de loer. Ontdek hier hoe je deze brainstormtechniek zo effectief mogelijk benut.

Boek nu je inspiratiesessie bij Start2Create

Wat is divergeren?

Stel je een brainstormsessie voor over de vraag ‘Hoe kunnen we kinderen meer aan het bewegen krijgen? Bij divergeren verzamel je zo veel mogelijk ideeën, variërend van extra beweegmomenten in de klas, een probeer-kaart bij lokale sportverenigingen, fitcoins, smash-volleybal of meer beweeg-speeltuinen in de wijk.

Aanscherpen van divergeren kan je doen met de creatief denken methodiek. Er zijn immers tal van manieren van innovatief denken die je brein net even dat zetje extra te geven voor zowel meer ideeën alsook uniekere ideeën.

Wat is de betekenis van convergeren?

Convergeren is het proces waarbij je gaat selecteren, analyseren en verfijnen van de beste ideeën of oplossingen uit de divergente fase. Het is de fase waarin je keuzes maakt en je richt op de opties waar je de meeste kansen in ziet.

Hoe doe je dat efficiënt, convergeren?

  • Stemmen op de gegenereerde ideeën, met vinkjes, stickers of nepgeld. Misschien krijg je wel een duidelijke winnaar;
  • Stel dat er een top 3 uit komt, dan kan je nog een extra ronde concretiseren doen. Je kan de concepten verfijnen en verder nadenken over mitsen & maren en de kansen;
  • Maak uiteindelijk wel 1 keuze, daar gaat het bij convergeren om. Bepaal concrete actiepunten, wie of wat je nodig hebt;
  • Bepaal een deadline.

Drie brainstormtechnieken voor divergeren

1. Mind Mapping: Maak visuele diagrammen om ideeën te verkennen en te organiseren. Dit helpt om associaties tussen concepten te vinden en nieuwe perspectieven te ontdekken.

2. De Zes Denkhoeden van De Bono: Gebruik verschillende ‘denkhoeden’ om vanuit diverse perspectieven naar een probleem te kijken. Bijvoorbeeld, de ‘gele hoed’ vertegenwoordigt optimisme en de ‘zwarte hoed’ benadrukt kritisch denken.

3. SCAMPER: Dit acroniem staat voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate, en Reverse. Het is een krachtige tool om bestaande ideeën te herzien en te transformeren naar nieuwe concepten.

Direct aan de slag met de toolbox

Waar gaat het mis bij divergeren en convergeren?

1. Opleggen en overtuigen. Dit remt de creativiteit en zet mensen in de waarom-stand. Geef bij al het bepalen van de vraag mensen de ruimte hun input te geven. Leg geen vraagstuk of idee op. Laat overtuigen ook achterwege. Die vrijheid in fase 1 zorgt voor meer betrokkenheid in fase 2.

2. De verkeerde mensen zijn aanwezig. Een ander criterium voor succesvol convergeren pak je ook vooraf al aan: nodig de juiste mensen uit. Vaak blijkt dat de besluitvormers en/of uitvoerders niet in de groep zitten, en daarom kan een concreet uitgewerkt idee alsnog in de prullenbak belanden. Want zij waren er niet bij, je wilt hen gaan overtuigen en vervolgens belanden diegenen in de ‘Ja, maar….’

3. Geen actie, alleen maar re-actie. Misschien wel de grootste valkuil is dat het bij overleggen blijft. Heb je eindelijk keuzes gemaakt, worden er uiteindelijk geen acties ondernomen. Wel een zoveelste overleg, met vooral een kritische noot, twijfel en ellenlange analyses. 5-4-3-2-1-ACTIE dus!

Divergeren en convergeren is een krachtig duo voor het bevorderen van innovatie en groei.

Ik wil wel meer weten, dus bel me even terug!

    Waarom Start2Create?!

    Van Ja maar naar Ja EN…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van steeds een beperking op te leggen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

    Ontdek Start2Create

    Ontdek hier onze programma's

    Inspiratie

    Nieuwe ideeën + teambuilding

    Kom tot Inspiratie met je team
    Inspiratie+

    Jaarplannen & strategie | Actie!

    Inspiratie+ programma
    Academy

    Aanbod voor HR

    Ontdek de Start2Create Academy

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.