Divergeren en convergeren: Effectieve Denk- en Besluitvormingsprocessen

Convergeren en divergeren helpen de creatieve denkprocessen en besluitvorming. In Jip en Janneke taal staat dit voor het vormen van zo veel mogelijk ideeën, het oplossen van problemen en het nemen van weloverwogen beslissingen.

Wat is de betekenis van divergeren en convergeren?

Divergeren is het proces waarbij je je denkruimte vergroot door het genereren van een breed scala aan ideeën, opties, of oplossingen voor een specifiek probleem of vraagstuk. Divergeertechnieken zijn ontworpen om creativiteit te stimuleren en om te werken met verbeelding

Convergeren is de fase van het maken van keuzes.

Divergeren en convergeren biedt een kansrijk stappenplan voor het ontwikkelen van oplossingen of innovatieve ideeën. Toch liggen er valkuilen op de loer. Ontdek hier hoe je deze brainstormtechniek zo effectief mogelijk benut.

Boek nu je inspiratiesessie bij Start2Create

Wat is divergeren?

Stel je een brainstormsessie voor over de vraag ‘Hoe kunnen we kinderen meer aan het bewegen krijgen? Bij divergeren verzamel je zo veel mogelijk ideeën, variërend van extra beweegmomenten in de klas, een probeer-kaart bij lokale sportverenigingen, fitcoins, smash-volleybal of meer beweeg-speeltuinen in de wijk.

Aanscherpen van divergeren kan je doen met de creatief denken methodiek. Er zijn immers tal van manieren van innovatief denken die je brein net even dat zetje extra te geven voor zowel meer ideeën alsook uniekere ideeën.

Wat is de betekenis van convergeren?

Convergeren daarentegen is het proces waarbij je gaat selecteren, analyseren en verfijnen van de beste ideeën of oplossingen uit de divergente fase. Het is de fase waarin je keuzes maakt en je richt op de opties waar je de meeste kansen in ziet.

Voorbeeld van Convergeren:

Na de eerder genoemde brainstormsessie, kan convergeren betekenen dat je allereerst gaat stemmen met je teamleden op wat men denkt dat de meeste kansen heeft. Misschien krijg je wel een duidelijke winnaar. Stel dat er een top 3 uit komt, dan kan je nog een extra ronde concretiseren doen. Je kan de concepten verfijnen en verder nadenken over mitsen & maren en de kansen. Maak uiteindelijk wel een keuze, daar gaat het bij convergeren om. De keuze is je opstap naar actie.

Drie brainstormtechnieken voor divergeren

 • Mind Mapping: Maak visuele diagrammen om ideeën te verkennen en te organiseren. Dit helpt om associaties tussen concepten te vinden en nieuwe perspectieven te ontdekken.
 • De Zes Denkhoeden van De Bono: Gebruik verschillende ‘denkhoeden’ om vanuit diverse perspectieven naar een probleem te kijken. Bijvoorbeeld, de ‘gele hoed’ vertegenwoordigt optimisme en de ‘zwarte hoed’ benadrukt kritisch denken.
 • SCAMPER: Dit acroniem staat voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate, en Reverse. Het is een krachtige tool om bestaande ideeën te herzien en te transformeren naar nieuwe concepten.

Waar gaat het mis bij convergeren?

In de convergerende fase kan het misgaan als er geen duidelijke criteria zijn voor het selecteren van ideeën, als groepsdenken de overhand krijgt, of als er een gebrek aan betrokkenheid is van teamleden.

Om effectief samen te werken aan een plan tijdens het convergeren, is het essentieel een aantal punten te overwegen. Je vindt ze hieronder.

Waar het mis kan gaan bij divergeren en convergeren

1. Al in het proces van divergeren en het bepalen van de vraag mensen de ruimte te geven. Leg geen vraagstuk of idee op en laat overtuigen achterwege. Die vrijheid in fase 1 zorgt voor meer betrokkenheid in fase

2. Een ander criterium voor succesvol convergeren pak je ook vooraf al aan: nodig de juiste mensen uit in de brainstorm. Wij zien vaak genoeg in de praktijk dat de besluitvormers en/of uitvoerders niet in de groep zitten, en daarom kan een concreet uitgewerkt idee alsnog in de prullenbak belanden.

3. Goed, stel dat je bovenstaande punten glansrijk hebt doorlopen en echte keuzes kan gaan maken, verlies dan niet duidelijke selectiecriteria uit het oog. Het hoofddoel onderscheiden van subdoelen, de tijdspanne en zelfs kijken naar de sterkte van je netwerk kunnen van invloed zijn op het maken van keuzes.

Divergeren en convergeren is een krachtig duo voor het bevorderen van innovatie en succes.

Ik wil wel meer weten, dus bel me even terug!

  Waarom Start2Create?!

  Van Ja maar naar Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van steeds een beperking op te leggen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

  Ontdek Start2Create

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.