Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

Korter vergaderen met meer plannen!

Hoe lang vergaderen we gemiddeld per week? Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat we 6,5 uur per week vergaderen. 6,5 uur. Bijna een werkdag per week gaat gemiddeld op aan vergaderen. En wat levert het op? Naast de communicatie onderling (hopelijk), merken wij dat het vooral energieverslindend is. En dat hoeft niet!

“We hebben onlangs twee dagen over dit thema vergaderd”, riep een van de deelnemers aan onze Academy onlangs. “Het leverde niets op. We waren er nog niet uit. En met een van jullie tools kwamen we binnen een half uur tot een eerste plan. Bizar toch?” De verbazing was van zijn gezicht af te lezen. Toch is het niet onlogisch. Vergaderingen zijn opgebouwd uit automatismen door de jaren heen. Robin de Haas, auteur van Ongewoon goed vergaderen, zei daar onlangs over: “In de jaren ’60 en ’70 waren de onderwerpen bij een vergadering duidelijker. Een bespreking draaide altijd om coördineren en organiseren. En de hiërarchie was ook veel duidelijker. Tegenwoordig wil iedereen meepraten, terwijl de voorzitter vaak nog 75 procent van de tijd aan het woord is. Dat zorgt ervoor dat we gefrustreerd raken.’’

Wil je creatief denken zelf ervaren? Dat kan! Op woensdag 28 augustus organiseren wij een inspiratiesessie. Er zijn deelnemers vanuit het hele land. De deelname is gratis.

Klik hier voor meer informatie.

Lees verder onder de afbeelding.

Herkenbaar? Doe het dan eens anders!

Binnen een groep mensen is ten minste één derde introvert. Die houden zich dus vaak afzijdig of moeten er nog even over nadenken. Het laten bezinken. Wat er dan gebeurt? Grote waffels hebben de overhand. Dat kan enorm frusterend zijn. Met creatief denken voorkom je dit door de aanwezigen op te delen in groepen van vijf of zes. 

Als we werken met een vergadering van 70 man, voeren alleen de mensen met een grote waffel het woord. Door het op te delen voorkom je dit en krijg je dus een breder gedragen plan en een uitkomst. Dat is al heel wat vergeleken met de gemiddelde vergadering.

Beluister hier onze podcast over vergaderen:

Inspireer

Het is ook goed om te kijken wat voor groep mensen je uitnodigt voor de vergadering. Structuur in de bijeenkomst helpt heel veel mensen namelijk tot een concreet doel te komen. Daarbij is zomaar brainstormen om tot een idee te komen achterhaald. De beste ideeën komen door structuur. Maar wel een creatieve structuur. Daarom pakken we een vraagstuk op, denken we absurd, out-of-the-box of kijken we door andere ogen. Dit doen we om in korte tijd uit ons reflexbrein te komen. Daarna benutten we die plannen weer om tot iets concreets te komen. Met als doel zo snel mogelijk aan de slag gaan.

Dat onderschrijft De Haas ook. Een workshopachtige setting waarbij medewerkers moeten samenwerken in plaats van bespreken werkt beter, sneller en geeft meer energie.

Kortom, wees geen vergadertijger, maar wordt een creatief dier! Leuker voor jou en het bedrijf.

Wil je creatief denken zelf ervaren? Dat kan! Op woensdag 28 augustus organiseren wij een inspiratiesessie. Er zijn deelnemers vanuit het hele land. De deelname is gratis.

Klik hier voor meer informatie.