5 handvatten voor trainers

5 handvatten voor trainers

Hoe plan je een training? Wat ga je doen en hoe bouw je de training op? Wat neem je mee? Het zijn vragen die deelnemers van onze Start2Create Academy geregeld stellen. Medewerkers van sportbonden of sportbedrijven geven zelf steeds vaker trainingen. Maar wat heb je, in onze ogen, nodig voor een goede training? Daarom geven we je vijf handvatten  om je op weg te helpen.


1. Heb goed voor ogen waar de sessie over gaat

Wat is het doel van de training? Waar komen mensen voor en met welke verwachtingen? Dat begint bij de uitnodiging die je stuurt naar verenigingen. Of wat je van te voren bespreekt met bestuurders. Als de verwachting van de deelnemer is dat het over ledenwerving gaat en je gaat aan de slag met het beleid van een bond of sportbedrijf, dan kan dit best eens tot irritatie of weerstand leiden. Dus houd voor ogen waar het om gaat voor de deelnemers.

 

2. Tools, tools, tools!

Een goede trainer, begeleider of facilitator beschikt over een grote toolbox. Dit helpt je bij de groep die je voor je hebt. Zo kan je waar nodig schakelen of improviseren met de groep. Sommige mensen willen sturen, anderen willen creatief aan de slag. Hoe meer tools je in je rugzak hebt, hoe flexibeler je bent. Wij werken met Creatief Denken met ongeveer 20 creatieve tools. Combineer dat met de vaardigheden die je op andere plekken hebt opgedaan en je rugzak is goed gevuld!

3. Preps

Niets is erger dan stiften die niet werken, te weinig pennen, geen papier of flip-over. Voorbereiding dus! In onze trainingskoffer zitten altijd post-its, stickers voor het stemmen, werkende stiften, kneedlijm om de schrijfvellen op te hangen en flip-over vellen zodat deelnemers kunnen schrijven.

 

4. Tijd

Hoe lang moet een blok duren? Het enige antwoord dat wij kunnen geven is: niet te lang! Veel sessies worden gepland voor een periode van drie uur. Maar ’s avonds, en na 2,5 uur, is bij de meeste mensen de aandacht wel weg. Hoe boeiend de inhoud van je sessie ook is. Bovendien hebben mensen gewerkt, hebben ze snel gegeten en zijn ze daarna naar je training gekomen. Houd af en toe een pauze, maar durf ook een keuze te maken in je planning. Want, op is op!

 

5. Specifieke vragen

Hoe algemener de vraagstelling is, hoe algemener de oplossing. ‘Hoe krijgen we meer vrijwilligers?’ Deze vraag kan je in eerste instantie best op weg helpen om een antwoord te vinden. Maar als je zegt ‘hoe krijgen we meer jongeren actief als vrijwilliger?’ kom je gelijk tot hele andere antwoorden en ideeën. Kies daarom een specifieke richting, maak een keuze en gooi alle containerbegrippen overboord. 

 

 

Ben je benieuwd naar meer tools en handvatten voor trainers? Bekijk en download hier nog enkele tools die de trainers van Start2Create inzetten.