5 handvatten voor trainers

Hoe plan je een training? Wat ga je doen en hoe bouw je je sessie op? We geven je hier vijf handvatten om je op weg te helpen voor een leuke en effectieve training.

1. Scherp doel, scherpe verwachtingen

Wat wil je uit de sessie halen?
Wat zouden de deelnemers uit de sessie willen halen?
Waar loop je tegenaan?

In de intakes die de facilitators van Start2Create voeren met opdrachtgevers vragen we erop los. Het zorgt ervoor dat doelstellingen en verwachtingen scherp afgestemd kunnen worden.

“We komen met regelmaat tegen dat het vraagstuk dat mensen in gedachten hebben, eigenlijk niet het vraagstuk is,” vertelt Kyra van Leeuwen, facilitator en mede-oprichter bij Start2Create. “Doorvragen en doorvragen dus. Die wisselwerking is heel leuk. Helemaal als de intake al een eye-opener blijkt voor de opdrachtgever.”

2. Werkvormen afstemmen op de groep

Een goede trainer, begeleider of facilitator beschikt over een rugzak aan werkvormen en methodieken om met de groep aan de slag te gaan.

“Je kan veel van te voren plannen, maar vasthouden aan je eigen regime van tijd, vraagstukken en tools gaat de groep niet altijd helpen. Sterker nog, met Start2Create halen we vragen op aan het begin van de sessie. Dat duurt zo’n 5 minuten, dus dat kan heel rap. Dan kiezen we in het de eerste tool uit,” vertelt Etienne Verhoeff. 

“Schakelen of improviseren met de groep kan niet ontbreken. Sommige mensen willen sturen, anderen willen creatief aan de slag. Je wilt de groep een groep maken en de juiste tool kiezen zorgt voor de verbinding. Hoe meer tools je in je rugzak hebt, hoe flexibeler je bent. Wij werken met Creatief Denken met ongeveer 30 creatieve tools.”

3. Specifieke vragen

Hoe algemener de vraagstelling is, hoe algemener de oplossing. Durf dus te kiezen. ‘Hoe krijgen we meer vrijwilligers?’ Deze vraag kan je in eerste instantie best op weg helpen om een antwoord te vinden. Maar als je zegt ‘hoe krijgen we meer jongeren actief als vrijwilliger?’ of ‘Hoe zorgen we dat ieder lid dit jaar een uur bardienst heeft gedraaid?’ kom je gelijk tot hele andere antwoorden en ideeën. Kies daarom een specifieke richting, maak een keuze en gooi alle containerbegrippen overboord. 

4. Tijdsindeling

Hoe lang moet een blok duren? Het enige antwoord dat wij kunnen geven is: niet te lang! Veel dagdelen worden gepland voor een periode van 3 of 4 uur. Wat we zien: Na 2,5 uur is bij de meeste mensen de aandacht wel weg, ook al heb je tussendoor een pauze ingelast. Ga na een ochtenddeel voor een goede lunch van minimaal een uur.

Hoe boeiend de inhoud van je training ook is, houd af en toe een pauze. Maar durf ook een keuze te maken in je planning om eerder te stoppen als de energie eruit is. Op is op!

5. Terugkoppeling

Hoe nu verder? Dat is de meest essentiële vraag. Anders blijft het ‘die ene leuke sessie, weet je nog, maar wat hebben we ook al weer gedaan?’

Het is dat deze tip onderaan staat. Tijdens de prep wil je eigenlijk al weten wanneer je de follow-up plant en wat je ermee doet. Of het nu om de resultaten mailen gaat, een evaluatie, een MT overleg of een vervolgsessie met de deelnemers.

Waarom Start2Create?!

Van Ja maar naar Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van steeds een beperking op te leggen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

Je vindt onze opleiding creatief denken in de Start2Create Academy.

Ontdek de Start2Create Academy

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.