Een sterk koersplan maken geeft richting

Voor een gedragen koersplan met kernwaarden, ambities en een visie heb je input nodig van betrokkenen. Start2Create begeleidt scholengroepen in het ophalen van de gezamenlijke ambitie van de diverse medewerkers en scholen. Dat doen we met de leraren voor de klas, de klassenassistenten, stakeholders en zelfs de leerlingen.

Wat is een koersplan?

Elke scholengroep is er elke vier jaar mee bezig: een koersplan. Het bestuur van de stichting ontwikkelt een visie en missie en dit kompas geeft duidelijkheid over de ambities van de scholengemeenschap. 

Hier lees je wat niet kan ontbreken in een koersplan hoe je je medewerkers en stakeholders erin kan betrekken, voor verbinding en draagvlak. Met praktische tips.

Hoe maak je een koersplan?

In het koersplan staan de missie en visie van een gemeenschap en waar de komende jaren aan gewerkt gaat worden. In een koersplan bepaal je ook je gezamenlijke ambities en strategische doelstellingen. Je SWOT analyse is hierin onmisbaar. Het plan moet met deze onderdelen het kompas worden dat richting geeft.

Kernwaarden en doelen in het Koersplan

Kernwaarden

Het is ook altijd goed om de kernwaarden nog eens onder de loep te nemen. Zijn die nog passend bij de huidige organisatie of moet je die misschien aanpassen? En leven ze of zijn het brede begrippen waar niemand wat mee doet en waar geen gevoel achter zit?

Kernwaarden kan je benutten als inspirerende leidraad. Helemaal als ze ontstaan zijn vanuit de medewerkers, hun verhalen en waar ze trots op zijn. Zo blijven het geen loze begrippen.

BHAG

In plaats van een haalbare stip aan de horizon kan het soms ook heel lonend zijn te werken met een BHAG. Dit is het grote gedurfde doel (Big, Hairy Audacious Goal) dat bijdraagt aan een gezamenlijk gevoel en de neuzen dezelfde kant op.

Medewerkers betrekken in je Koersplan, waar moet je aan denken?

Een koersplan is vaak een hoog-over-document en niet iedere medewerker wil of kan daarover meedenken. Toch kan het zijn dat je wil doorontwikkelen, veranderen of zelfs een transitie wil maken. En daarin je mensen wilt meekrijgen.

Gesprekken voeren is één. Als je wilt werken aan vertrouwen, verbinding en draagvlak zal je nog een stap verder moeten. Een aantal handvatten:

 

Tip 1: De Disney methode

Het werken in een wisselwerking van groepssamenstellingen helpt bij het vergroten van betrokkenheid bij medewerkers. Zo heeft Disney ontdekt dat werken in deelgroepjes van 4 ervoor zorgt dat de meeste ideeën loskomen. En, dat niet steeds dezelfde mensen het woord voeren.

Tip 2: Zet werkvormen in

Heb je al een doel en missie als bestuur? Dan kan je deze natuurlijk toetsen bij de medewerkers. Heb je nog geen doelen of wil je vanaf scratch beginnen? In alle gevallen kunnen werkvormen je helpen tot een gedragen Koersplan te komen.

Start2Create zet hiervoor de creatief denken methodiek in. In kortere tijd haal je meer input op dan in een ellenlang traject van persoonlijke gesprekken. Door de kracht van de groep te benutten in de werkvormen bouw je meteen aan een gedragen strategie.

Tip 3: Vraag externe stakeholders om input

Zelfs met externe stakeholders kan je als bestuur kijken naar mogelijkheden om samen zaken op te pakken. Waar raakvlakken zitten binnen de organisaties zodat je een sterker geheel kunt vormen.

Hoe Start2Create begeleidt in koersplannen: anders dan anders

Kleine groepen, grote groepen. We benutten altijd de denkkracht van mensen in de dynamiek van een groep. Waarom? Het helpt met denken in kansen, in plaats van blijven hangen in problemen en wat er allemaal niet kan.

We zetten altijd minimaal twee facilitators op een groep. En daarbij:

 • Leuke tools, die een glimlach opleveren.
 • Uit de gebaande denkpaden stappen.
 • Stemmen, zodat je weet waar de mensen zelf de meeste kansen in zien.
 • Concrete uitkomsten waar zowel leerkracht, directeur als bestuur verder mee kunnen.

Met zo’n 100 medewerkers van een basisschoolstichting haalden we in één middag de laatste input op voor het koersplan. Daarmee was het ook teambuilding.

Met een andere basisschoolstichting hielpen we een koersplan te maken vanaf scratch. Dat deden we met 250 medewerkers en nog zo’n 100 anderen (leerlingen, staf en externe stakeholders).

Een koersplan maken met leerlingen

 

Met 110 medewerkers van zes onderwijsteams begeleidde Start2Create een ROC naar een meerjarenplan. Dit deden we in 7 sessies met diverse creatieve werkvormen.

Het resultaat van een strategisch traject

Met Start2Create tref je geen lange presentaties, 1-op-1 interviews, saaie vergadering of een hoog-over plan. Simpelweg omdat we daar niet in geloven. Wat doen we dan wel?

We halen in sessies verrassende ideeën op, ook uit de stille medewerker. Op een efficiënt en op een leuke manier halen we input op. Het is teambuilding. De start van een gedragen jaarplan. Altijd met anders denken, dynamiek en een glimlach. Zo bouwen we sterke teams.

Laat via onderstaande button je contactgegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Neem contact op
Of sneller...Bel me terug!

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.