Persoonlijke ontwikkeling is een continu proces. Het begint bij jezelf bewust te zijn van waar je beter in kan worden. Of misschien liever gezegd, beter in wil worden. Vaak wordt persoonlijke ontwikkeling opgehangen aan talenten en vaardigheden. Leiderschap. Creativiteit. Samenwerken. Plannen.
Maar heb je ook gedacht aan lef? Controle loslaten? Of meer voor jezelf kiezen, of juist ontdekken hoe je in de dynamiek van samenwerking kan verbeteren. Er zijn dus verschillende onderdelen van persoonlijke ontwikkeling. Ontdek hier vier onmisbare stappen om echt jezelf verder te ontwikkelen.
Misschien herken je het wel: de dingen die je met de beste intenties goed wil doen, maar die niet lekker uit de verf komen. De eerste gedachte is vaak daar waar je een onvoldoende op scoort, daar een voldoende van maken. Oftewel, van een 3 of een 4 minimaal een 6 willen maken. Soms heb je natuurlijk echt iets te ontwikkelen, maar de vraag is of dat wel het belangrijkste is op dat moment.
Vaak vergeten we van onze 8 een 9 of 10 te willen maken. Je eigen kracht te verbeteren. En in samenwerking met je collega’s de juiste afstemming te vinden om als team verder te ontwikkelen.
De succesformule voor persoonlijke ontwikkeling, is die er? Helaas. Er is geen gouden ei. Met de volgende vier stappen ben je hopelijk wel een stuk verder op weg.
Ben je iemand die snel ideeën spuit, maar het concreet maken lastig vindt? Ben je geneigd vooral te willen begrijpen, voordat je tot actie over gaat? Er zijn vier basis denkstijlen: handelen, analyseren, verbinden en aanpassen. Er is altijd wel sprake van een combinatie van stijlen. Start2Create werkt met kennis van het brein en kleurencommunicatie (LIFO), waarmee we je een duik laten nemen in je brein in onze opleidingen en trainingen.
Een persoonlijk ontwikkelplan (POP) bestaat meestal uit:
Tip: Maak je doel kleiner, kleiner, kleiner. Vertaal het naar een eerste stap dat je morgen al kunt doen. Experimenteren dus!
Loop je vast?
Je hoeft het niet altijd zelf te bedenken. Laat vijf vrienden, kennissen of collega’s eens drie kwaliteiten benoemen die zij kenmerkend vinden voor jou. Vraag ze ook te omschrijven waarom en hoe zij denken dat je deze nog beter in kunt zetten.
Klaar voor je experiment? OK, tel maar even mee. Bij drie ga je van start.
Een, twee, drie…
vier. Vijf. Zes. Zeven.
Je raadt het al. Uitstelgedrag.
Tel daarom terug naar 0. 5-4-3-2-1-ACTIE! Wat je persoonlijke leerdoelen ook zijn, uiteindelijk draait het om actie. Niet afwachten met iets proberen tot je een vaardigheid beheerst, maar juist een project of uitdaging aangrijpen om je gaandeweg verder te ontwikkelen.
Het is heel menseigen om de woorden ‘Ja, maar…’ te gebruiken. Het komt voort uit je automatisch brein. Het kan een eerste reflex zijn, of het kan zijn omdat je al eerder hebt meegemaakt hoe het niet kan of niet lukt (je archiefbrein).
Met ‘Ja, maar…’ sla je eigenlijk een deur dicht. Het blokkeert de weg naar vernieuwing en ontwikkeling. In je eigen brein, in een gesprek, waar dan ook.
De simpelste manier om het beperkende denken uit te schakelen – en echt tot nieuwe energie en actie te komen – is je zinnen in plaats daarvan te beginnen met: Ja, EN.
Hulpmiddel nodig, voor jezelf of voor de aankomende vergadering of brainstorm? Download hier de Rode Kaart!
Scherpe doelstellingen helpen je besluitvaardiger te worden. Creativiteit helpt je probleemoplossend denkvermogen.
Kennis van je eigen brein, denk- en communicatiestijlen helpen je je vak vanuit je kracht uit te voeren. Of misschien realiseer je je een keer dat een heel ander type project of baan beter bij je past. Er is maar één manier om erachter te komen. Gas geven en onderweg ontdekken.
Krijg je nieuwe energie van de tips hierboven, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of stel je het maken van die eerste stap steeds uit? Dat is helemaal niet zo gek. Hoe makkelijk een voornemen of doel soms ook is, gek genoeg hebben we altijd een ander nodig die ons scherp houdt.
Ook bij Start2Create is er een team aan facilitators en trainers die jou zelf in trainingen, of in een heel teamverband van collega’s, op weg kunnen helpen. Wil je kennismaken met ons? Laat het weten!