Leiderschap: hoe word je een goede leider?

Leiderschap is een veelgehoorde term. Maar wat is leiderschap eigenlijk? En wat maakt iemand een goede leider, die mensen meekrijgt? Dat is de vraag die wetenschappers al decennia bezig houdt. 

Wat is leiderschap? 

Haal je je doelen, maar medewerkers mopperen veel: ben je dan een goede leider of niet? Vroeger was je een goede leidinggevende als je je doelen had bereikt, tegenwoordig gaat het veel meer om de manier waarop je doelen behaalt. 

Leiderschap is in een notendop het gedrag waarmee je anderen beïnvloedt. Generaal Dweight Eisenhower (een voormalig Amerikaans president), zei ooit: 

“Leadership is the art of getting someone else to do something you want to be done, because he or she wants to do it.”

Vrij vertaald is dit iemand iets laten doen wat jij gedaan wilt hebben. Dat is één. Maar ook ‘omdat ze dit zelf willen’. In andere woorden, je weet iemand intrinsiek gemotiveerd te krijgen.

‘Leadership is the art of getting someone else to do something you want to be done, because he or she wants to do it’. 

Wat maakt iemand een goede leider?

Er bestaat een waslijst aan kwaliteiten die jou sterker kunnen maken als leider. Maar wat echt nodig is wordt bepaald door de context waarin je je bevindt. Waar je wel aan kan denken zijn competenties als besluitvaardigheid, gespreksvaardigheden, flexibiliteit, kunnen delegeren (of zelfs loslaten) en anderen motiveren.

Goede leiders weten hoe leiding te geven aan anderen, van teams tot een individuele medewerker. Daarnaast kunnen zij vaak goed, bewuste keuzes maken 

Leiderschapsstijlen

Volgens het leiderschapsmodel van Hersey en Blanchard kennen we vier leiderschapsstijlen, waarbij er wordt gekeken naar de verhouding tussen het managen met sturend gedrag en het managen met ondersteunend gedrag. Hoe meer of minder sturend en ondersteunend de leidinggevende leiding geeft, bepaald of de leiderschapsstijl ondersteunend, delegerend, begeleidend of instruerend is. 

Daarnaast kennen we ook de leiderschapsstijlen zoals transactioneel leiderschap of situationeel leiderschap. Hierbij zie je dat de manier van leidinggeven afhankelijk is van de prestaties of de situatie. 

Bij het maken van plannen binnen een organisatie zie je al verschillende  stijlen van leidinggeven naar voren komen. Laat staan als het om kleine beslissingen of een wekelijks overleg gaat. Wat een ‘goede’ aanpak is hangt af van veel factoren en behoeften van medewerkers. Omgeving, branche en bedrijfscultuur hebben er ook impact op. 

Of je als leider nu het meeste succes boekt met een dienende, coachende, autoritaire, delegerende, of situationele leiderschapsstijl, hangt af van zowel omgeving als van jezelf. 

Leiderschapsstijlen

Brainstorm effectiever maken

Hoe kan je meer halen uit leiderschap?

Met kleine aanpassingen kun je op een gemakkelijke manier meer uit jouw leiderschapsstijl halen, ongeacht welke stijl past bij jouw manier van leidinggeven.   

Jezelf zijn, en authentiek durven zijn – Door dicht bij jezelf te blijven, ben je authentiek in leiderschap. Soms zijn we geneigd ons aan te passen aan verwachtingen of cultuur om ons heen, met als gevolg dat je verder en verder van jezelf af komt te staan.

Oordelen uitstellen – Als mens zijn we snel geneigd te oordelen. ‘Ja, maar…’ te roepen als iemand iets voorstelt. Soms levert het meer op de kritische houding uit te stellen en eerst mensen de ruimte geven een idee uit te werken. Of juist eerst voor kwantiteit te gaan. Stel je oordeel uit en je geeft mensen het vertrouwen zelf tot kwaliteit te komen.

Anders (durven) denken – Zeker in deze tijd is het noodzakelijk om als leider lef te tonen, open te staan en durven te vernieuwen. In dienst, product, proces of zelfs de organisatiecultuur.

Persoonlijk leiderschap

Hoe je met mensen omgaat, hoe je ze aanstuurt en motiveert zegt veel over jezelf. Maar persoonlijk leiderschap gaat nog veel meer over leiding nemen over jezelf, je eigen leven, je loopbaan en waar je in het leven staat en voor gaat. Persoonlijk leiderschap gaat dus niet zozeer over een leidinggevende functie. 

Het gaat over regie nemen en keuzes maken om in je eigen behoeften te voorzien. Het is de kunst om jouw drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Hiermee maak je bewuster keuzes en geef je richting aan je leven en carrière waardoor je jouw persoonlijke doelen kunt behalen.

Iedereen heeft persoonlijk leiderschap nodig. Er komt in een leven veel op je af, maar hoe je gaat handelen hangt af van jouw gewoonten, je keuze bereidheid en oog voor doelen die je hebt gesteld.

Je eigen mindset bepaalt jouw mate van succes.

Aandacht geven aan je persoonlijke leiderschap heeft voordelen. Denk aan focus aanbrengen in je leven, meer zelfvertrouwen, je aanpassingsvermogen en wendbaarheid trainen en beter kunnen relativeren.

Draagvlak creëren en mensen meekrijgen 

Wat kan je doen om je collega’s of een heel team mee te krijgen in de plannen? En hoe zorg je als leidinggevende voor voldoende draagvlak bij medewerkers?

De kunst is om je medewerkers mee te nemen, te betrekken. Is er ruimte om mee te denken in kansen en kunnen mensen zich laten horen? Dan is de kans ook groter dan zij intrinsiek gemotiveerd raken. Op die manier creëer je ook draagvlak en eigenaarschap. 

1. Laat mensen zelf ontdekken en de route bepalen

Elon Musk zei ooit dat het succes van het bedrijf afhankelijk is van hoe getalenteerd de groep mensen is, de mate waarin de groep een focus heeft om doelen te bereiken en ze daarop zelf gas te laten geven. Kortom, laat het hen eigen maken en zelf de route bepalen. Zolang er maar een gezamenlijke einddoel is.

Lees meer over de BHAG 

2. Sta open voor input en feedback

Laat je medewerkers meedenken vanaf het beginpunt, in plaats van al een uitgewerkt plan voor het komende jaar te presenteren? En zien ze hun punten ook erin terug? Dan heb je al een flinke stap gemaakt in draagvlak. 

Het staat wel haaks op de autoritaire leiderschapsstijl. In plaats van het lef hebben om een knoop door te hakken of richting bepalen, komt hier een ander soort lef bij kijken. Namelijk, lef om je eigen visie bij te stellen of andere oplossingen te toeten.

3. Oog hebben voor het individu

Leiderschap is ook de personen met wie je werkt aandacht geven. Luisteren, en oog hebben voor het individu, zorgt al voor een andere sfeer dan als iemand zich een nummertje voelt. Bovendien worden onderwerpen makkelijker bespreekbaar, helemaal als je open vragen stelt.

Eigenaarschap volgt doordat men het zelf bedacht heeft. Vertrouw je ontwikkelaars en uitvoerders, volg en motiveer, zodat beslissingen worden uitgevoerd en doelen en ambities worden behaald. Sta open voor veranderingen, speel in op de pijnpunten en maak onderwerpen bespreekbaar. 

Waarom Start2Create?!

Van ‘Ja, maar…’ naar ‘Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

Met Start2Create tref je geen standaard training van zenden, lang zitten en rollenspellen. Wat dan wel? Dynamische tools, een glimlach en de creatief denken methodiek. Altijd praktisch ingestoken.

Meer over Start2Create

Meer weten of een keer sparren? Neem dan contact op met Kyra (kyra@start2create.nl) of vul het formulier in.



    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.