Strategie bepalen

Strategie bepalen voor je organisatie, hoe doe je dat? Ontdek hier wat aan de basis ligt van een sterke strategie, wat valkuilen zijn en waar kansen liggen. En hoe je mensen meekrijgt.

Strategie bepalen

Waar moet je zeker aan denken? Je grote doel, je missie, je visie en je kernwaarden zijn punten die niet kunnen ontbreken, wil je een sterke strategie bepalen. Dit raakt vaak de identiteit van de organisatie.

Een keer uit de waan van de dag stappen en tijd maken voor een onderzoek en grondige analyse kan ook waardevol zijn. Alleen al vragen stellen aan interne en externe stakeholders geeft al een hoop waardevolle informatie.

Je SWOT-analyse is daarbij een belangrijk vertrekpunt. Vooral de kansen en zwaktes in je organisatie zijn de punten om in je strategie mee te nemen.

De vraag is, welke acties moet je gaan ondernemen als organisatie? Welke keuzes ga je maken?

Met Start2Create hebben we onze ervaringen in bedrijfsleven, onderwijs, zorg en sport bij elkaar gelegd. Lees verder om zelf valkuilen te voorkomen en te ontdekken hoe anders denken je organisatie of team verder helpt met strategie.

De vraag is, welke acties moet je gaan ondernemen als organisatie? Welke keuzes ga je maken?

Hoe kan je een strategie bepalen?

In de praktijk zie je vaak dat missie en visie eerst geformuleerd worden en daarna pas de strategie met bijbehorende doelen. Er is hier op zich niets mis mee, sterker nog, het is een heldere volgorde waar je prima mee kan werken. 

Er zijn een hoop modellen die je kan benutten voor het ontwikkelen van de strategie. Zo kan je een SWOT analyse als basis nemen, een Balanced Score Card (BSC) of juist een Business Model Canvas. Strategy mapping of het benutten van een PDCA cyclus zijn ook weer methodieken om je strategie te bepalen en te helpen uitvoeren. Of je kan juist voor een meer laissez-faire aanpak gaan en subdoelen meer vrijblijvend formuleren op basis van kennis en ervaringen in de organisatie.

Nu liggen er nog de volgende vragen:

  • Welke acties moet je als organisatie ondernemen?
  • Hoe krijg je je mensen mee?

Valkuilen bij het bepalen van strategie

Bepaal je de strategie met MT of directie en ga je daarna presenteren? De vraag is dan of de betrokkenheid bij de mensen hoog genoeg is. Mensen meekrijgen kan een uitdaging zijn.

We zijn als mensen ook geneigd in een discussie te belanden, beren op de weg te zien of urenlang te polderen in een vergadering. En voor je het weet ben je uren verder en heb je geen concrete uitkomst. Of, lastiger nog, draagvlak en eigenaarschap ontbreken. 

Dit zijn andere bekende (en diverse) valkuilen bij het bepalen van een strategie:

  • Blijven doen wat je altijd hebt gedaan
  • Brainstorms met steeds dezelfde(n) aan het woord
  • De strategie vastpinnen en over de bune gooien
  • Het plan is een heel boekwerk
  • De ‘Ja, maar…’ is leidend
  • Het ontbreekt aan ruimte om te experimenteren

Ontwikkel de strategie mèt stakeholders

Je kan het heel goed alleen doen, een strategie tikken. Of samen met een paar mensen. En het uiteindelijke plan tegen de visie van de rest van je mensen aanhouden. Mouwen opstropen en gaan! Want over je strategie heb jij immers al heel goed nagedacht. Een heldere strategie is onmisbaar om te hebben als directeur of organisatie. Alleen stellen we je toch een gewetensvraag: heb je je mensen er echt bij betrokken?

Soms horen we: ‘we betrekken onze mensen toch? We presenteren de plannen en dan vragen we om hun reactie.’ Dat kan, ook dat is een manier van betrekken. Maar door medewerkers actief te mee te laten denken in de toekomst van je bedrijf, krijg je niet alleen draagvlak.

Het resultaat van een strategisch traject

Met de kennis van je personeel kan je je strategie – en de invulling ervan – zelfs bepalen. Zij die op de inhoud zitten en de praktijkervaring hebben, geven je waardevolle input. Durf je het aan? Jouw eigen ideeën en visie even opzij te zetten en echt te luisteren naar de ideeën van anderen?

Met Start2Create begeleiden we 7 sessies met in totaal 110 medewerkers van een onderwijsinstelling. De onderwijsteams hadden niet eerder actief meegedacht in het toekomstbeeld en de strategie van de organisatie. Het leverde niet alleen waanzinnige ideeën en betrokkenheid op, ze durfden met elkaar ook groots te denken. Vanuit daar werd duidelijk wat de organisatie nodig heeft om door te ontwikkelen. Start2Create zet creatief denken methodieken in om teams en organisaties hierin te helpen.

Meer over creatief denken

Strategische sessies met Start2Create

Als mens zijn we geneigd risico’s te vermijden. Ook zijn we steengoed in het herkennen van alles wat niet werkt. Uit de vaste denkpatronen breken kan soms een uitkomst zijn, zeker als we aan strategie gaat werken. 

Ben je op zoek naar vernieuwende bedrijfsstrategieën, meer draagvlak of een plan dat meer leeft? Creatief denken kan een uitkomst zijn.

Creatief denken helpt ook tot inzichten, ideeën en actiepunten te komen die je gewoonlijk over het hoofd ziet. Dat kan middels out of the box denken, maar ook op andere manieren.

Meer over strategische sessies

Ik zoek facilitators om dit proces te begeleidenBel me terug!

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

    Daniëlle Krijger

    Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.